Motosiklet Temel Bakımı

Motosiklet binmenin ciddi bir iş olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz 🙂 Bu yüzden mümkün olduğunca eğitim almayı, teknik bilgileri okumayı ve sürekli pratik yapmayı hayatımızın bir parçası haline getirmeye çalışıyoruz.

Öğrendiğimiz en temel bilgilerden biri de, yola çıkmadan önce motosikletimizin temel kontrollerini üşenmeden her gün mutlaka yapmak!

Peki ama nedir bu temel kontroller?

Dünyada yol güvenliği konusunda çalışmalar yapan İngiltere’nin Kraliyet’e bağlı saygın kurumu ROSPA  (The Royal Society for the Prevention of Accidents) kurulduğu günden bu yana (1916) motosiklet ve araç sürüş eğitimini belli bir standarta oturtarak, hayatları kurtarma ve yaralanmaları azaltma misyonunu edinmiş.

Temel kontrollerde yapılması gerekenleri de, kolayca akılda kalabilmesi için “P.O.W.D.E.R.” olarak geliştirmiş. Ama Türkçe uyarlaması bizce daha akılda kalıcı.  A.Y.S.E.L.H. yani Aysel Hanım 🙂

Fotoğraf kaynağı: https://www.universalmct.co.uk

Bu harflerin açıklaması ise şöyle:

A-AKARYAKIT: Akaryakıtın olup olmadığını göstergeden, ya da benzin kapağını açıp bakarak kontrol etmeliyiz. (Süre: 2 saniye).

Y-YAĞLAR: Motorumuzun yağsız kalması motor aksamının ciddi ölçüde zarar görmesi demektir. Bu yüzden, motor yağını, hidrolik ve fren yağlarını, amortisör yağlarını mutlaka kontrol etmeliyiz. Bunların yerlerini öğrenmek için motosikletinizin kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz. Kullanım kılavuzunuz yoksa mutlaka ilgili üreticinin websitesinden indirin ve okuyun. Motor yağına bakmak için motosikletin çalışmamış ve dik konumda olması gerekir. Yağ seviye göstergesinden ya da varsa cam göstergeden direk bakarak kontrol edebilirsiniz. Hidrolik ve fren yağlarına da yine seviye göstergeli saydam kutularından bakabilirsiniz. Amörtisör için ise, ilgili yere parmağınızı sürerek yağ kaçırıp kaçırmadığını kontrol edebilirsiniz. (Süre: 5 saniye)

S-SU: Radyatör su seviyesinin eksik olması hararete sebebiyet verecektir. O yüzden bunu da ilgili yerden kontrol etmeliyiz. Su seviyesi, bu kutudaki min ve max çizgileri arasında olmalıdır. (Süre: 3 saniye)

E-ELEKTRİK: Kontak anahtarını açarak tüm elektrikli aksamların çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz. Bunlar, göstergeler, sinyaller, farlar, korna vb.dir. Yolda giderken aldığımız BİLGİ’nin kullanılması ve aktarılması açısından çok önemlidir.  (Süre: 5 saniye)

L-LASTİKLER: Lastikler yol ile aramızdaki tutunma noktası olması açısından çok önemlidir. Eğer lastik havası az ise, lastiğimiz yayılarak dengesiz aşınmaya sebebiyet verir, aşırı ısınmadan dolayı patlayabilir ve yol tutuşu azalır. Havası fazla ise, yola değen kısmı azalacağından yine yol tutuşu azalır, dengesiz aşınma meydana gelir ve sertleşmiş lastikten dolayı sürüş konforu azalır. Dolayısıyla hava basıncını her gün kontrol etmek gerekir. Bunun için elinizde dijital bir lastik basınç ölçer varsa daha rahat olur (hem lastikler ısınmadan bakabiliriz). Yoksa da yakın bir benzincide ya da lastikçide işinizi görebilirsiniz. Lastiğiniz için uygun basınç, kullanım kılavuzunuzda yazar (soğuk lastik için). Artçılı-artçısız sürüşe göre belirtilen bu “psi”ye sadık kalmak doğru olacaktır. Bunun yanında, lastiklerimizde yabancı madde, çizik, delik olup olmadığını da kontrol etmeliyiz. (Süre: 10 saniye)

H-HASAR KONTROL: Motosikletimizin etrafında tam bir tur dönerek gözümüze çarpan bir şey olup olmadığına bakmalı, aynı zamanda elimizle dokunarak da parçaların (grenajlar, aynalar, kuyruk kısmı/plaka, ön cam, manetler,  vs.) sağlam durup durmadığına emin oluruz. (Süre: 10 saniye)

Tüm bunlar için toplamda yarım dakikanızı harcayarak gün boyu rahat edebilirsiniz! 🙂

Her gün değil ama düzenli kontrol etmemiz gereken diğer bir şey de, zincir. En az 500 km.de bir zincirimizi yağlamalı ve 1000 km.de bir de temizlemeliyiz. Kuru bırakılan zincir, aşınma nedeniyle zincir ömrünün azalmasına neden olacaktır. Çok yağlandığında ise, zincir üstünde balçık haline gelen yağ etrafa sıçrayacaktır. Herşey kararında güzel ! 🙂 Yine 1000 km.de bir zincir gerginliğine bakmamız ya da baktırmamız gerekiyor.

Fotoğraf kaynağı: https://www.mcnews.com.au

Bir dipnot: Zincir temizliğini ve yağlamasını eğer kendiniz yapıyorsanız, aynı markanın ürünlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü kullandığınız yağın temizleyicisi o yağın içeriğini tamamıyle temizlemek için üretilmiş (bu da bir pazarlama stratejisi tabii ki). Örneğin Ipone yağın içeriği Motul yağdan farklı olduğundan, Motul temizleyici bu yağı tamemen temizlemeyecektir.

Bunların yanında, motosikletimizi zaman zaman yıkamalı ya da nemli bezle silmeliyiz. Özellikle yağmurlu havada kullandıysak, ya da toza toprağa çok karıştıysak, bekletmeden bu pisliklerden arındırmalıyız. Yıkama sonrası zincirimizi yağlamalı, eklem yerlerine ve metal aksamlarına (anahtar giriş yerleri, yan ayak üstündeki yay kısım gibi) pas sökücü ve yağlayıcı özelliği olan WD-40 sıkmalıyız. Yıkadıktan sonra 5 dakika kadar çalıştırıp ıslak yerlerin kurumasını sağlamakta fayda var. Zira ben bir keresinde bunu yapmadığım için motorum ertesi gün çalışmadı :/

Unutmayın! Motosikletimize ne kadar iyi bakarsak o kadar uzun ömürlü olur! Üşenmeyin, iyi bakın ona! 🙂