Kapadokya’da Yapılması Gereken 5 Aktivite

Kapadokya (ya da Eski Persçe ismiyle Katpatuka) denince akla tabii ki peribacaları geliyor. Ama biz size biraz daha değişik bir içerik hazırladık.

Öncelikle kafası karışanlar için coğrafi bir bilgilendirme yapalım. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya, Nevşehir’de bulunan, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bir bölge aslında. Kapadokya’dan bahsederken aslında şu yerleri kastediyoruz: Avanos ilçesi, Ürgüp ilçesi, Merkez ilçesine bağlı Göreme ve Uçhisar beldeleri, Göreme’ye 2 km. uzaklıktaki Çavuşin köyü ve Ürgüp’e 5 km. uzaklıktaki Ortahisar beldesi.

İşte, Kapadokya bölgesinde, peribacalarını gezmek, balona binmek, çanak çömlek yapmak gibi standart aktivitelerin dışına çıkmak isteyenler için 5 farklı aktivite önerilerimiz:

1. MANZARAYA KARŞI KAMP ATMAK:

Düşünsenize sabah uyanıp çadırınızdan dışarı baktığınızda gökyüzü rengarenk balonlarla kaplı! Sanki rüyadaymış gibi! İnanın bu manzaraya uyanıp bu canlı tabloya bakmaya doyamayacaksınız. Balonların kalktığı Kızılçukur Vadisi’ne bakan herhangi bir yer, kamp atmak için muhteşem bir tercih olacaktır! Eğer tesis arıyorsanız Göreme Açık Hava Müzesi’nin üzerinde kalan Kaya Kamping’te kalabilirsiniz.

2. FESTİVALLERE KATILMAK:

  • Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali: Bağ bozumunu deneyimlemek ve şarap tadımı için Nevşehir Belediyesi’nin Eylül’ün ikinci haftasında düzenlediği bu festivale katılabilirsiniz. Üç Güzeller mevkiinde gerçekleşen festivalde, tadım ve konser etkinlikleri mevcut. Uygun zamana denk getitirseniz festival olmadan da böyle bir aktiviteye katılabilirsiniz.

  • Cappadocia Orienteering Festivali: İlki 1-2 Eylül 2018’de Kapadokya’da gerçekleştirilmiş olan oryantiring yarışlarına katılıp bu muhteşem doğada inanılmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

  • Cappadox Festivali: Gezinizi, en sonuncusu 14-19 Haziran 2018’de düzenlenmiş olan Cappadox Festivali‘ne denk getirip müzik, sanat ve gastronomiye doyabilirsiniz. Gitmeden ilginizi çeken atölyelere online kaydınızı yaptırıp yeni beceriler de kazanabilirsiniz: düşkapanı atölyesi, tişört boyama atölyesi bunlardan sadece birkaçı…

3. TREKKİNG/YÜRÜYÜŞ YAPMAK:

www.uzunetap.com adresinden alınmıştır.

En güzel aktivite hiç şüphesiz ayışığı altında gerçekleşen Moonlight Cappadocia. Büyüleyici Kapadokya’nın güzel doğasını bir de gece görmek istemez misiniz? Ayrıntılı bilgi ve diğer detaylar için buraya tıklayın.

Bunun dışında kendi yürüyüş rotanızı da çıkarabilirsiniz. Zira seçenek oldukça çok! İşte bunlardan birkaçı:

  1. Avanos: Devrent (Hayal) Vadisi, Zelve Açık Hava Müzesi,
  2. Göreme: Göreme Açık Hava Müzesi, Aşk (Görkündere) Vadisi, Zemi Vadisi
  3. Uçhisar: Kırmızı işaretlerle kendi yürüyüş rotasına sahip Güvercinlik Vadisi
  4. Çavuşin: Paşabağı (Rahipler Vadisi), Güllüdere Vadisi, Kızılçukur Vadisi
  5. Ürgüp: Gomeda Vadisi, Üzengi Vadisi, Pancarlık Vadisi

    Bu Ihlara Vadisi fotoğrafı TripAdvisor’ın izniyle kullanılmıştır.
  6. Ihlara Vadisi: Dünyanın 2. büyük kanyonu ve Kapadokya’nın doğa harikası olan bu güzel vadi, Melendiz Çayı’nın binlerce yıllık aşındırması sonucu oluşmuş. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde ve Göreme’ye 1.5 saat uzaklıkta. Gelmişken mutlaka gidilmeli! İçerisinde çok sayıda kilise var. Bunun yanında dinlenmek için piknik masaları ve Melendiz Çayı üstüne kurulu kafeler de mevcut. Burayı hakkını vererek gezmenin 1 gününüzü alabileceğini de söyleyelim.

 

4. YERALTI ŞEHİRLERİNİ ZİYARET ETMEK:

Kapadokya’da 150-200 civarında yeraltı yerleşimleri olduğu bilinse de, şu an tanınan 36 yeraltı şehri var. Harika bir mühendislik zekasıyla, yerin onlarca metre altında, burada yaşayanların nefes alabilmesine olanak sağlayan kılcal hava kanallarıyla donatılmış bu şehirler, hayvanların barındığı, yiyeceklerin depolandığı, şarap yapımında kullanılan odaları ve daha fazlasıyla gerçekten merak ve hayret uyandırıcı. Bu yüzden de mutlaka gezilesi! Yeraltı şehirlerinin başlıcaları Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak , Mucur, Örentepe, Gümüşkent, Tatlarin, Ovaören ve Gökçetoprak’ta yer alıyor. En büyükleri ise 8 katlı olan Kaymaklı ve Derinkuyu. Her yeri ziyarete açık olmasa da, Derinkuyu’nun 8. katına, Kaymaklı’nın ise 4. katına kadar inebiliyorsunuz. Sizce de muhteşem değil mi?

www.muze.gov.tr adresinden alınmıştır.

5. KIZILIRMAK’TA GONDOL KEYFİ YAPMAK:

Avanos’tan binebileceğiniz bu gondol turları genellikle öğleden sonra başlayıp yaklaşık 15-30 dakika kadar sürüyor. Adrenalin seviyorsanız 10 dakika süren jet turu da yapabilirsiniz. Bu turlar hakkında bilgi almak için Kapadokya Jet ve Gondola firmasının sitesini buradan inceleyebilirsiniz.

www.kapadokyajet.com adresinden alınmıştır.

BONUS: Kapadokya’ya yaz sıcaklarının olmadığı Bahar aylarında gitmenizi tavsiye ederiz. Güne muhteşem bir organik kahvaltı ile başlamak ve mağara oda içindeki hamamlarıyla konaklama tecrübesi yaşamak istiyorsanız, önerimiz Uçhisar’daki Maze of Cappadocia! Giderseniz Mürüvvet Hanım’a selamımızı iletin lütfen! Ayrıca yemek için Asmalı Konak’ın çekildiği Old Greek Restaurant’ı ve Argos in Cappadocia içindeki Seki Restaurant’ı, dondurma için Avanos’taki sallanan tahta köprünün tam karşı sokağındaki dondurmacıları, şarap için Argos bağlarından yapılmış Corvus şaraplarını, bir çay molası içinse Temenni Tepesi’nde bulunan kafeyi şiddetle tavsiye ederiz.

BUNU YAPMAYIN! Kış ortasında bile turistik amaçlı olarak kar üzerinde fotoğraf çekimi için tutulan develere binmeyin ya da fotoğraf çektirmeyin!

Keyifli ve unutamayacağınız bir deneyim olması dileğiyle!