KEYİFLİ BİR KIŞ KAMPININ PÜF NOKTALARI
Hiç kış kampı yaptınız mı? İlk başta tüyler ürpertici bir fikir gibi gelse de, aşağıda listelediğimiz bilgiler doğrultusunda unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ancak yanlış tercihler gününüzü mahvetmenize neden olabilir! Bu yüzden kış kampı yapacaksanız aşağıdaki önerilerimize bir göz atmanızda fayda var!
1. Kamp Malzemeleri
ÇADIR
- En az 4 mevsimlik ve çift katmanlı,
- Alüminyum pollü,
- Zemin su geçirmezlik derecesi en az 5000 mm, dış tente su geçirmezliği ise en az 3000 mm olmalı
UYKU TULUMU
- Konfor derecesine bakarak seçim yapmalısınız. Konfor derecesi, gideceğiniz yerin hava durumunun daha altında olmalı. Örnek; konfor -5 bir tulum, sizi soğuktan korur.
- Mumya tipi ve kaz tüyü tulumlar diğer sentetik olanlara göre çok daha iyi koruma sağladıklarından bütçeniz uygunsa bu modelleri tercih etmek yerinde olur.
- Boyunuza uygun bir tulum, ısı kayıplarını azaltır.
- Tulumun kapüşon kısmı başınızın arkasında kalacak şekilde ve yüzünüz açık uyumalısınız.
MAT
Sıcak bir bir gece için yalıtımlı bir mata sahip olmalısınız. Konforlu bir uyku için kullandığımız şişme matlar kış aylarında birer soğuk hava deposuna dönüşürler. Şişme mat ve yatakların içerisindeki soğuk havanın sizi üşütmemesi için araya normal bir mat daha koymak gerekir. Bu sebeple kış kamplarında şişme mat yerine yalıtımlı kamp matı kullanmak daha akıllıca olur.
Kamp Ocağı
Eskiden benzinli ocaklar kullanırdık özellikle yüksek irtifa kamplarında verimli olması için, onlarda sürekli tıkanırdı. Şimdi artık çok pratik kamp ocakları var. Kartuşu tak yak. Orgaz ve Decathlon’da ihtiyaca göre farklı modeller bulabilirsiniz.
Termos
Bir kere alın ömürlük alın. Ömürlük termos kime sorsanız Stanley’dir.
Cep sobası
Outdoor mağazalarda ve yine Decathlon’da bulabileceğiniz sigara paketi büyüklüğünde, içerisindeki kimyasalların birbirine karışmasıyla ortaya çıkardığı ısıyla sizi ısıtabilen, yardımcı kamp malzemeleridir. Kayak ve snowboard gibi kış sporlarıyla ilgilenen sporcular da kullanır.
Ateş yakmak icin kibrit / odun
Rüzgara karşı dayanıklı çakmaklar var artık. Yine de nostaljik çakmak taşları (kıvılcım çıkartan) ve hazır tutuşturucu jeller ve kimyasal çıralar piyasada çok kolay bulunabilen ürünler. Kibrit kullanıyorsanız ıslanmasını önlemek için plastik bir poşetin veya kabın içinde muhafaza etmeyi unutmayın. Kamp alanında yerde bulduğunuz dal parçalarını yerden alıp ağaca asarsanız ertesi gün daha kuru olacaklardır. Asla ateşi söndürmeden uyumayın !
Piller / şarj aletleri
Kafa fenerleri ve diğer elektronik aletleriniz için şarjı piller tercih etmeniz hem kesenize hem de dünyanın geleceğine katkı sağlar. Şarjlı pilleri güneş enerjisiyle, ateş enerjisiyle veya suyun akış kuvvetiyle şarj edebilen üniteler outdoor mağazalarda ve internette satılıyor.
Herşeyin yedeği!
Yedek malzeme ekstrem durumlarda hayat kurtaracak kadar önemlidir. Özellikle çamaşır ve çorap yedeğiniz mutlaka olmalı.
Tente
Tente çadırınızın performansını arttırmak için destek amaçlı kullanılır (rüzgar veya kardan korumak amacıyla). Eğer 5 mevsim bir çadırınız varsa tente şart değil. Çadır tasarımı, malzemesi ve bagaj kısmıyla size yeterli korumayı sağlayacaktır.
2. Giyim
- Lahana gibi kat kat giyinin. Örneğin; en alta yün giysi (termal içlik olabilir), sonra polar, ara katman rüzgarlık olabilir, en dışa da mont. Hava durumuna göre en dışa rüzgarlık veya yağmurluk giymeniz de gerekebilir.
- Uyku tulumunun içine ince girilmesi gerektiğinden buna göre bir kıyafet alabilirsiniz.
- Yağmurluk / rüzgarlık.
- Yedek kıyafet (ıslanma ihtimaline karşı)
- Kar / güneş gözlüğü
- Goratex ayakkabı / bot (su geçirmez)
3. Kamp Atılacak Yer Seçimi
- Su basması ya da çığ gibi ihtimallerin olmadığı bir yer seçin.
- Hayvanların tercih ettiği göl / dere kenarları veya orman içlerinden uzak durun. Ayrıca, göl kenarları daha soğuk olacaktır.
- Rüzgar almayan / açık olmayan yerler tercih edin.
- Çadırınızı zeminin düz olduğu bir yere ve sabah güneşi alacak bir konuma kurun.
4. Diğer Hususlar
- Aç kalmayın ve aç yatmayın. Yüksek kalorili ve yüksek yağlı besinler tüketin.
- Kar yanıklarına karşı güneş kremi sürünün!
- Su şişenizi ters çevirip saklayın. Böylelikle su üstte kalan taraftan donmaya başlayacağı için, şişenizin ağzında içme suyu kalacaktır.
- Gideceğiniz yeri ailenize, arkadaşlarınıza ya da kalacağınız yerdeki görevlilere haber verin!
- Kıyafetlerinizi gece uyku tulumunun içine koyarsanız, sabah sıcak sıcak giyebilirsiniz ?
- Uyurken başınız tulumun dışında olsun. Bere ile yatabilirsiniz.
- Pillerin soğukta bir anda bitmesini önlemek için, onları da tulumunuz içinde sıcak tutun.
- Gece yatmadan evvel yemeklerinizi / çöplerinizi çadırınızdan uzağa ve yüksek bir yere koyun. Sağlam bir çantayla ağaca asabilirsiniz.
- Mutlaka bir malzeme listesi yapın ve her kamptan sonra ihtiyaçlarınıza göre listeyi güncelleyin.
Sizin yaşayacağınız deneyimler tüm bu yazılı bilgilerden daha kalıcı tecrübelere sahip olmanızı sağlayacak. Biz sadece hatırladığınızda tebessüm ettiren tecrübeler kazanmanıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Geri bildirimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
Keyifli kamplar!