ARNAVUTLUK: Bin Pencereli Şehir “Berat”

Açıkçası ülkeye girerken biraz endişeliydik. Nöbetleşe uyuyun, çok hırsızlık oluyor falan diye gözümüzü korkutmuşlardı biraz. Sanırız ondan, burada otelde kalmayı tercih ettik. Bir de hava çok yağıyordu ve yorgunduk. Kendimizi ilk gördüğümüz otele attık.

Genel olarak ülkeye gelince, altyapısı malesef kötü durumda. Bildiğimiz anlamda benzin istasyonu yok. Evlerin altında benzin pompaları var, kaldırıma çıkıp yakıt alıyorsunuz 😮 Bizi en çok şaşırtan bu olmuştu.

Ülkeye girdiğimiz sınırın lokasyonu nedeniyle, UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ndeki Berat şehrini görüp Makedonya’ya geçmek üzere ülkeyi terkettik. Sırbistan’a giremeyeceğimiz için tekrar buradan geçmek zorunda kalacağımızı bilmeden.. 🙂

Osmanlı tarihini görmek açısından güzel, ama Berat için günübirlik bir gezinin yeterli olduğu kanısındayız.

Berat, tarihte “Bin pencereli şehir” olarak anılıyormuş. Anlamı, “Beyaz Şehir” demekmiş. Uzaktan baktığınızda, adeta kendi içinde ayrı bir dünya olarak gözüküyor. Şehir, Osumi Nehri’nin 2 yakasına kurulmuş.

Yukarı tırmanıp Berat Kalesi’ne ulaşabilir ve kişi başı 100 lek vererek içeri girebilirsiniz. Ayrıca aracınızla da içeriyi dolaşabiliyorsunuz.

Kale, Berat’a yukarıdan bakıyor. Buradan baktığınızda, Ahmet Kurt Paşa tarafından yaptırılmış olan Gorica Köprüsü’nü (Beyaz Köprü) de görebilirsiniz. Esas olarak 13. yüzyıldan kalma olan kale bölgesinde, Osmanlı camileri ve birçok Bizans kilisesi bulunuyor. Bunlardan önemlileri, Berat’ın ilk camisi olan ve II. Beyazıd tarafından yaptırılmış olan Kızıl Cami ve de taş-tuğla kullanılarak inşa edilen, muhteşem manzaralı Holy Trinity Kilisesi. Kale girişindeki Onufri Müzesi’ni de gezebilirsiniz. Kale içindeki kafelerde mutlaka bürek (börek) yiyin! Börek demişken, başka aynı kelimeler de kullanıyormuşuz: eyvallah, yavaş yavaş gibi…

Bu arada, Arnavutluk’ta Türk dizileri baya favori. Hatta pasaport kontroldeki polis, direk Çukur seviyoruz falan dedi Türk olduğumuzu görünce 🙂 Duvarlarda Çukur’un o meşhur sembolünü görürseniz şaşırmayın!

Bonus öneri: Vaktiniz varsa, Osumi Vadisi’ne gitmeyi de unutmayın!