Bir Orta Avrupa şehri: BUDAPEŞTE Hızlı Gezi Rehberi

Yine yeni bir hızlı rehber ile karşınızdayız!

Budapeşte, bildiğiniz gibi, Macaristan’ın başkenti ve aynı zamanda Orta Avrupa’nın en büyük 2. şehri. Tuna (Danube) Nehri’nin böldüğü Buda (Buda) ve Pest (Peşte) şehirlerinin 1873 yılında Chain Bridge (Zincirli Köprü) ile bağlanmasıyla Budapeşte adını almış. Buda Kalesi ve Matthias Kilisesi, Tuna Nehri’nin batısında kalan Buda kısmında yer alırken; Parlamento binası ve Kahramanlar Meydanı, doğu tarafta yani Peşte’de yer almaktadır.

Schengen üyesi olan ülkenin para birimi HUF (Hungarian Forint) olmakla birlike, Euro da geçmektedir. Ancak her yerde kabul edilmemektedir. 1 Euro, 300 HUF’a denk gelmektedir. Yeri gelmişken, kur hesaplamaları için telefonunuza “XE Currency” uygulamasını indirmenizi tavsiye ederiz. Çok pratik oluyor!

Budapeşte Nerede? ✈

İşte tam burada! İstanbul’a uçakla 2 saat uzaklıkta.

Nereleri Görmeli? ?

Biz Budapeşte’nin akşamını daha çok sevdik. Işıklandırmalarla çok etkileyici bir görüntüsü oluyor şehrin. Bir de sis varsa, adeta tablo!

Aşağıdaki haritada Budapeşte’ye gelince gitmeyeni dövdükleri yerleri işaretledik. Detaylar için sizi bir alt başlığa alalım efem..

Neler Yapmalı?

1.Kendi Panoramik Turunuzu Yapın. ?

Panoramik tur derken, şehri ve şehrin ana tarihi yapılarını görmeye yönelik olarak tabana kuvvet 1 günlük bir aktiviteden bahsediyoruz.

Havaalanı Peşte tarafında olduğu için, gezinize Peşte’den başlayacağınızı düşünerek; önce Peşte’de Kahramanlar Meydanı’nı (Heroes Square), Parlamento Binası’nı ve nehir kenarındaki II. Dünya Savaşı’nda Nazi soykırımında öldürülen Yahudiler anısına yapılmış olan Ayakkabılar Anıtı’nı görebilir; buradan Chain Bridge (Szechenyi Lanchid) üzerinden yürüyerek Buda tarafına geçebilirsiniz. Buda tarafında ise, Buda Kalesi’ni ve Labirentleri (Labirintus), Matthias Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Gellert Tepesi’nden Budapeşte’yi izleyedikten sonra da, Elisabeth ya da Liberty Bridge üzerinden Peşte tarafına geri dönebilirsiniz. Buradan nehir kenarı boyu yürüyerek, ya da nehir kenarı boyu giden 2 numaralı tramvaya binerek başladığınız noktaya geri dönebilirsiniz.

Şehir turu yapmanın diğer bir alternatifi de Bira Otobüsü (BeerBus) ya da kolektif Bira Bisikleti (BeerBike)! BeerBus bizim gittiğimiz Ocak ayında yoktu ve kişi başı 9000 HUF gibi bir fiyatı vardı (30 Euro). Bira Bisikleti, bira içerken kolektif bir şekilde bisiklet sürüp şehrin tadını çıkarmak için çok güzel, ancak kış olduğu için pek cazip gelmedi:) Biz de Lime uygulaması üzerinden elektrikli scooter kiraladık ve acayip eğlendik!

Bonus alternatifimiz ise; merkezde Kempsinki Otel’in oralarda kurulmuş olan “Budapest Eye”, yani dönme dolap! Buna binip şehri bir de oradan izleyebilirsiniz! Her gün saat 10:00’da açılan dönme dolabın ücreti, kişi başı 3000 HUF (10 Euro). İnternetten de bilet alabiliyorsunuz.

2.Varosliget’te (City Park) Dolaşın, Buz Pateni ve Hamam Keyfi Yapın. ⛸

http://www.szechenyifurdo.hu/ sitesinden alınmıştır.

Kahramanlar Meydanı’nın arkasında kalan Varosliget kocaman bir park. İçinde etrafında göl olan bir kale (turistik amaçla yapılmış), 150 yıllık açık bir buz pateni pisti, Szechenyi açık hava hamamı ve hatta hayvanat bahçesi var. Burada özellikle kar yağarken buz pateni yapmak ve arkasından açık havadaki termal havuza girmek oldukça eğlenceli. Biz zaman kısıtndan dolayı yapamadık, ama siz giderseniz, bizim yerimize de yapın!

Buz pateni pisti, haftaiçi 09:00-21:00, Cumartesileri 10:00-21:00 ve Pazar günleri 10:00-20:00 arası hizmet veriyor. Buz pateni kiralama fiyatı 2500 HUF (8 Euro), haftaiçi tek girişlik pist kullanımı 1500 HUF (5 Euro), Cuma öğleden sonra itibariyle haftasonu tek girişlik kullanım ise 2000 HUF (6.5 Euro). Ayrıca çocuklu aileler için de güzel paketleri var. Güncel bilgiler ve online bilet almak için kendi sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.

3.Macaristan Devlet Operası’na Gidip Sanatın Tadını Çıkarın. ?

http://www.opera.hu/ sitesinden alınmıştır.

Bu her tarafı tarih kokan binaların içini dolaşmak bile büyük bir keyif! Ama buraya kadar gelmişken internetten uygun bir bilet bulup opera veya baleye gidebilirsiniz. Ya da 2500 HUF’a alacağınız Opera Binası Turu’yla bir taşla bir kaç kuş vurabilirsiniz. Çünkü turun içinde ufak da bir mini konser var. İngilizce turlar, her gün saat 14:00, 15:00 ve 16:00’da başlıyor. Tur için online bilet satmıyorlar. Resmi sitesi için burayı tıklayın.

4.Tuna’da Tekne Turu Yapın. ⛵

2500 HUF’a nehir turu yapabilirsiniz. Eğer hem turlarım, hem yemek yerim derseniz de, öğle yemeği, akşam yemeği ya da sadece şarap paketleriyle, kişi başı 10,000-16,000 HUF (33-53 Euro) arası bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor. Bir çok tur çeşidi olduğu için, kesenize uygun bir tane elbet bulursunuz!

5.Alışveriş-Yeme-İçme Keşfi Yapın. ?

Szimpla Kert facebook sayfasından alınmıştır.
  • Alışveriş denince akla ilk gelen sokak tabii ki araç trafiğine kapalı olan Vaci Utca (Vaci Sokak). Gerbaud Pastanesi, Vapiano, Café de Paris, Bershka gibi yerlerin bulunduğu Vörösmarty Meydanı ile başlayan sokak oldukça uzun ve İstiklal Caddesi’ni andırıyor.
  • Vörösmarty Meydanı’nın başında bulunan Gerbaud Cafe’de yemek de yiyebilirsiniz, bir şeyler de içebilirsiniz. Ancak fiyatların Euro nedeniyle oldukça yüksek olduğunu söyleyelim. Yemek için pizzasını öneririz.
  • Yeme içme ve hediye alışverişi için Liberty Bridge’ten aşağı doğru inen Vamhaz Caddesi üzerindeki 2 katlı ve 100 yıldan eski Budapeşte Merkez Hali (Nagy Vásárcsarnok) güzel bir alternatif. Burada envai çeşit ufak hediyelik bulabilirsiniz. Bizim gibi ALDI market-severler için, buranın alt katında bir tane olduğunu da söyleyelim 🙂
  • Budapeşte’de mutlaka denemeniz gereken kaz ciğeri ve ceylan etinden yapılan gulaş çorbasını yine buradaki restoranda da tadabilirsiniz.
  • Tarih ve ihtişam kokan güzelliğiyle ün yapmış Newyork Café’deki önerimiz, Macar kahvesi. İçinde buraya özgü bir içki olan “Palinka” var. Burada kahve içerken Türkçe dedikodu yapmayın, çünkü etrafta turla gelmiş olan çok Türk var 🙂

Gelelim en değişik yeme-içme önerimize. Budapeşte’de “RUIN PUB” diye bir konsept var. Danimarka’daki çiçek çocuk bölgesi Christiania’yı andırıyor:) Eski yıkık dökük binalar, daireler, hiç dokunulmadan tüm orjinalliğiyle bara dönüştürülmüş. Konseptleri oldukça yaratıcı. Bunlardan en büyüğü, Kazinczy Sokak’ta bulunan Szimpla Kert (Secret Garden). 2 katlı kocaman bir bahçe olan bu bar konseptinde, ufak ufak odalar bulunuyor. Odaların herbirinin konsepti farklı. Bir yerden birşeyler alıp başka bir yerde de oturabiliyorsunuz. Bizim dikkatimizi çeken ilk odada, küvetin içinde oturup bira içen insanlar vardı :)) Bunun dışında, çeşitli konserler, ürün satışları gibi aktiviteler de oluyor. Diğer Ruin Pub’ların listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.

6.Margaret Adası’nı (Margaret Sziget) Karış Karış Gezin. ?

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
Zincir Köprü’nün güneyindeki Margit Köprüsü ile ulaşabileceğiniz Margaret Adası’nda bolca park, hamam ve havuz mevcut. Bir de günün belli saatlerinde belli müzikler çalan bir müzik çeşmesi var. En romantik yerlerden biri olduğu söyleniyor, duyurulur 🙂

Margaret Adası’nın güneyindeki diğer bir ada ise Obuda Adası. Dünyaca ünlü Sziget Festivali, “Özgürlükler Adası (Island of Freedom)” sloganıyla bu adada yapılıyor. Sziget, Macarca “ada” demek. Yani, adını buradan almış. Burada kamp alanları da mevcut.

2020 yılında Sziget Festivali,  5-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Detaylı bilgi için websitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Nerede Kalmalı? ??

Booking.com üzerinden otel bakarken farkettik ki Budapeşte’de sayısız ev alternatifi var, ve bunların çoğu da “loft” dedikleri şekilde. Yani ufak daireler, sadece yataktan oluşan asma katıyla kullanışlı hale getirilmiş. Biz merkeze yakın, minik ama şirin loft bir ev olan Studio Fandelion’da kaldık. Kesinlikle tavsiye ederiz!

Diğer ev/otel önerilerimizi de aşağıya bırakıyoruz.

Herkese keyifli geziler!

Yazımızla ilgili öneri ve isteklerinizi, varsa sorularınızı lütfen bizimle paylaşın!