KORSAN KARAVAN “TOSBİK” İLE AVRUPA TURU

Bizi yakından takip edenlerin bildiği gibi, Nisan-Mayıs 2019 aylarında, korsan karavana çevirdiğimiz 4×4 aracımız Tosbik ile, 2 aylık bir Avrupa turuna çıktık.

Bu yazımızda, turu nasıl gerçekleştirdiğimizi, masraflarımızı, rotamızı, yaşadığımız deneyimleri ve önerilerimizi mümkün olduğunca anlatmaya çalıştık. Yazımızın ana başlıklarını aşağıda görebilirsiniz:

Yorumlarınızı ya da sorularınızı bize iletirseniz, yazımızı güncelleyerek sizlere daha çok yardımcı olabiliriz. Blogomuzda ki diğer yazılarda olduğu gibi yapılabilirliğini göstermek, keşfettiğimiz yerleri ve deneyimlerimizi paylaşmak için yazıyoruz..
Hazırsak başlıyoruuuzz!

Rotamız ?

Asıl rotamız Kosova’dan Sırbistan’a, Slovenya’dan da direk İtalya’ya geçmekti. Ama yolda bir takım doğaçlamalar yapmak durumunda kaldık. Kosova’dan Sırbistan’a giriş yapılamadığını (tam da sınırda) öğrenince, rotamızı Arnavutluk ve Karadağ üzerinden Hırvatisan’a çevirdik. Slovenya’nın kuzey sınırına kadar sürdük, ordan karlı Avusturya Alplerine tırmandık, Heidi’nin köyüne uğradık. Almanya’daki kuzenlerimizde 2 gün mola verdik ? Sonrası haritada görülebileceği gibi, Belçika üzerinden Fransa, sonra güneye İsviçre üzerinden İtalya şeklinde devam ediyor.. Detaylar yazının devamında..

Rota üzerindeki yerlerin bir kısmı Schengen üyesi, bir kısmında da Türklere vize yok. Araç için yeşil sigorta* yaptırmak yeterli oluyor (yeni ehliyetler zaten uluslararası). Yeşil sigorta bir tek Kosova’da geçmiyormuş. O yüzden kapıda ilgili kağıda 15 euro veriyorsunuz. Sigorta kağıdını kontrol etmenizi öneririz. Arkasında hangi ülkelerde geçtiği yazıyor.

*Yeşil sigortayı bir çok firma yapıyor. Yani Turing’e gitmenize gerek yok. Yeşil sigorta için detaylı bilgilere ise buradan ulaşabilirsiniz.

Dönüşte; İtalya Brindisi’den Yunanistan Igoumenitsa’ya geçmeye karar verdik. Sonrasında, Atina ve Selanik üzerinden İpsala’ya giriş şeklinde devam ettik. Feribot bileti alacaksanız tavsiyemiz, mutlaka internetten fiyatlara bakın, bazen indirimler oluyor. Biz bu sayede, 50 EUR civarında indirimli seyahat ettik. Direk oradaki gişeden bilet alacaksanız, çok fazla tır/kamyon geçiş yaptığı için uzun kuyruklar olabileceğini göz önünde bulundurun. Ayrıca gişedekilerin indirimden haberi olmayıp size yüksek fiyattan satış yapabiliyorlar.

Aracımız Tosbik (yani otelimiz) ?

Aracımız 99 model, turbo dizel, otomatik Mitsubishi Pajero 2.8 TDI. Dino, Kırık ve Kerata’dan sonra ailemizin 6. üyesi ? 4 mevsim lastikleri, 7 rahat koltuğu, oldukça maceracı bir ruhu ve duygusal bir kişiliği var.  Yol boyunca 1-2 ufak arıza haricinde bizi hiç üzmedi. Çünkü başarabileceğini biliyorduk ve yolculuğun onun için de keyifli olmasına özen gösterdik.

Aracımız, hem yatak, hem mutfak görevi gördü. Bagaj için ahşap bir düzenek tasarladık. Bu düzeneğin içinde 2 ana bölüm var:
1) mutfak erzak ve eşyalarını koyduğumuz derin çekmece
2) lavabo, kesme tahtası ve ocaktan oluşan bölüm.

Bagajdaki 6. ve 7. koltukları çıkardık yerine kamp kutusu dediğimiz ahşap düzeneği yerleştirdik. Arka koltukları katlayınca  ahşap düzenekle aynı yükseklikte oluyor. Böylece şişme yatağımızı üzerine sereceğimiz baza görevi görüyor.

Tüm bunların yanında, sandalye ve masa gibi kamp malzemelerimizi aracın üstündeki port bagajımıza koyduk.

Su için kullan-at damacanımızı sağ arka kapının boşluğuna yerleştirdik. İnvertöre takılı olan elektrikli buzdolabımız da arka koltukların ortasındaki ayak boşluğunda, elimizle ulaşabileceğimiz mesafedeydi. Aracın 90+90 toplam 180 amperlik akü gücüne güvenerek güneş enerjisi sistemi kurmadık ve bu konuda hiç problem yaşamadık.

Genelde gündüzleri yol aldık. Gece uyumak için orman içi göl veya deniz kenarı lokasyonları tercih ettik şehir içindeysek; güvenli, tuvalete yakın ve mümkünse free wifi olan noktalar da kaldık. Parklar, açık avm otoparkları, benzin istasyonları, ücretsiz otoparklar v.b.

Hiçbirini bulamadığımız zamanlar da oldu veya emin olamadığımız böyle zamanlarda otelde veya Avrupa’da çok yaygın olan  kampinglerde kaldık. Bazı ülkelerde karavanlar için yapılmış ücretsiz park alanlarında da kaldık (elektrik, su, wifi, wc karavanlar için atık boşaltma yerleri oluyor). Ücretsiz açık otoparklar da bir diğer opsiyon…

Peki tüm bu yerleri nasıl keşfettik? Aşağıda “Uygulamalarımız” başlığının altında anlattık.

Aracımızın ana detaylarını anlattığımız videomuzu da izleyebilirsiniz! ??

Ana Ekipmanlarımız ?

  • Thule XL port bagaj
  • Oto buzdolabı
  • Ikea stor perde 🙂 (yağışlarda koruyucu tente olarak)
  • Decathlon şişme mat(yatak)
  • Kamp masa ve sandalyesi
  • 2 gözlü tüplü ocak
  • Kamp duşu (genelde bulaşık için kullandık)

Kullandığımız Telefon Hattı, Navigasyon ve Park Uygulamaları ?

Avrupa’ya girişimizi Yunanistan’dan yaptığımız için hattımızı Yunanistan’dan alalım dedik. Yunanistan’daki 3 büyük operatör Vodafone, Wind ve Cosmote. Bizim gezimize en uygun paketi olan Cosmote idi ve fiyatı da diğerlerine göre uygundu. Tek sıkıntı, kullanırken para yüklemek için bir app yüklüyorsunuz. Ancak bu app’te İngilizce açıklamalar yok. Yunan alfabesi de çeviri programlarına yazabileceğin cinsten bile değil! Çözüm ararken – “google translate”in çektiğiniz fotoğraf üzerinden çeviri yapan programını keşfettik! Bu arada alfabeyi de öğrendim ama az çok!

Hızlı bir bilgi: AB ülkelerinin anlaşmasına göre, AB içinde dolaşımdayken ekstra dolaşım ücreti alınmıyor. Yani AB ülkesinden aldığınız bir hattı aynı fiyatlarla diğer AB ülkelerinde de kullanabiliyorsunuz.

Bizim gözden kaçırdığımız şey, Balkan ülkelerinin bir kısmı AB ülkesi değildi ve orada hattımızı kullanınca paketlerimiz hemen bitiverdi ☹ Bu arada, uzun yolculuk yapacaksanız Cosmote’u değil, diğer operatörlerden hat almanızı öneririz. Biz hattan çok verim alamayınca, ihtiyaç oldukça, Mc Donalds ve benzincilerin, ya da alışveriş merkezlerinin ücretsiz wifi’lerinden yararlandık.

Navigasyon için Sygic uygulamasının offline haritasını kullandık. İnternet buldukça haritaları güncelliyorduk. Sygic’in “Dashcam” eklentisini de alırsanız, giderken yolu da çekiyor (5 dakikalık döngülerle çekiyor ve kaydet demedikçe kaydetmediği için yer kaplamıyor). Böylece hem yolda gördüğümüz güzel şeyleri kaçırmıyoruz, hem de bir kaza olması vs. durumunda kanıt niteliğinde..

Ve geliyoruz gezinin en bomba uygulamasına! Gezinin seyrini değiştiren, hayat kurtaran uygulama: park4night! Daha gezinin başında, Meteora bölgesinde tesadüfen gördüğümüz kamp yerinde, karavanlı gençlerle tanıştık. Her sene gelip aylarca orada kalıyorlarmış ve gezerken hep bu uygulamayı kullanıyırlarmış. Uygulamada ücretli/ücretsiz park yerleri, neresi güvenli, neresinin tuvaleti, çeşmesi var, fotoğrafları, tam konumları vs. her şeyi görebiliyorsunuz. GPS üzerinden bulunduğunuz yerin yakınlarını keşfedebiliyorsunuz. Noktayı seçip navigasyon programına da bağlanabiliyorsunuz. Üstelik offline da çalışıyor! Bu uygulama sayesinde bir sürü yerde ücretsiz konaklayabildik ya da park edebildik (Dubrovnik gibi aşırı kalabalık ve tüm parkları paralı olan bir yerde bile!). Zaten içme ve kullanma suyuna neredeyse hiç para vermedik. Avrupa’da bol bol çeşme var.

Yeme-İçme, Tuvalet-Duş İşleri ?

                                                                                                       

Yemekleri %90 kendimiz yaptık diyebiliriz. Yanımızda da bolca erzak götürmüştük: salça, domates sosu, tereyağı, bakliyat, makarna, noodle, konserve gibi.. Tarhana hayat kurtardı mesela! Taze sebze meyveyi gittiğimiz yerdeki ucuz marketlerden alıyorduk. Örneğin; Konzum, Hofer/Aldi, Lidl favori marketlerimizdi.
Hem internetleri de var 😀 Mutfak kısmına bagaj kapısını açarak ulaşıyorduk. Yemeği araç dışında yaptığımız için, rüzgarlı / yağışlı havalarda çok keyifli olmuyordu, biz de dışarıda yemeyi tercih ediyorduk ?

Tuvalet önemli! Çok soruluyor, o yüzden yazmak istedik. Şehirde genelde benzincilerin ve etraftaki kafe ve restaurantların tuvaletini kullandık.

Duş ihtiyacımızı konakladığımız otel/kampinglerde çözdük. Bazı benzincilerde duş da oluyor, ama hiç kullanmadık. Bazı kampinglere sadece duş içinde girebiliyorsunuz, duş parasını ödeyip, duşunuzu alıp çıkıyorsunuz, konaklama yok. (1 euro-5 euro vs.). Havalar ısınınca plajların duşlarından faydalandık 😀 En fazla 3-4 günde bir duş aldık ve bu hiç sorun olmadı 🙂

Bize mi öyle denk geldi bilmiyoruz ama, Balkanlarda iyi İngilizce konuşana pek rastlamadık. İngilizce bilmeyenlerle, vücut diliyle bile anlaşamadığımız zamanlarda çat google translate yapıp telefonu gösterdik 😀
ℹ Telefonunuza, offline çalışması için bulunduğunuz ülkenin dilini indirmeyi unutmayın.. Yoksa 5 dilde “sıcak su” demeyi öğrenirsiniz: acqua calda, heißes Wasser, eau chaude, vroča voda, topla voda…

Yabancı dil bilmiyorum diye endişe etmeyin yani.. Onlar da bilmiyor ?

Masraflar ?

Gezimizin toplam maliyeti 3300 euro.

Konaklama masrafımız, “tosbik” sayesinde yok denecek kadar az. Kamp konaklamalar Hırvatistan civarında 10-15 euro iken, Avrupa’nın göbeğine gittikçe 20-25 eurolara çıkıyor.. Arnavutluk’ta 2 kişi 30 euroya otelde kalıp 5 euro akşam yemeğine vermiştik. Makedonya oldukça ucuz. Market alışverişini de burda yapıp erzak stoklayabilirsiniz.

Yemekleri kendimiz yaptığımız için yeme-içme de uygun fiyatlara geldi. Üstelik yeme-içmemizden pek ödün vermedik. Marketlerden 10-15 euroya alışveriş yapıp 4-5 günlük yemeğimizi çıkardık. Giderken Türkiye’den erzak stoklamak da şart. Koli koli içecek mesela..

En büyük kalem yakıt. Paramızın yarısı mazota gitti diyebiliriz. Tosbik de biraz obur haliyle.. Gideceğiniz ülkenin mazot fiyatlarını internetten kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü ülkeler arası çok farkediyor. Ucuz olan ülkede fulleyip öyle diğerine geçebilirsiniz. Özellikle AB ülkelerinde fiyatlar çok uçuk. Balkanlarda ise, Türkiye fiyatlarına yakın. Aşağıya biz gezerken doldurduğumuz mazotların litre fiyatlarını yazıyoruz. Şehirden şehire bile bazen çok farkediyor. Self-servis olan benzincilerde fiyatlar daha uygun?

Almanya 1.50 euro/litre
İsviçre 1.50 euro/litre
Fransa 1.45 euro/litre
İtalya 1.45-1.50 euro/litre
Belçika 1.40 euro/litre
Hırvatistan 1.40 euro/litre
Yunanistan 1.35-1.53 euro/litre
Avusturya 1.25-1.30 euro/litre
Karadağ 1.25 euro/litre
Slovenya 1.25 euro/litre
Bosna Hersek 1.13 euro/litre
Kosova 1.13 euro/litre
Makedonya 1 euro/litre

 

Bir de, benzinci demişken, bazı ülkelerde belli bir saatten sonra açık benzinci bulamadık (haliyle açık tuvalet) ve bu duruma çok şaşırmıştık. Örneğin; Belçika!

Para Birimleri ?

Euro       : Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İtalya, Karadağ, Kosova, Slovenya, Yunanistan

Kuna      : Hırvatistan (euro da kabul edebiliyorlar)

Lek         :  Arnavutluk (dolar/euro da kabul edebiliyorlar)

Mark     : Bosna Hersek

Dinar     : Makedonya (malesef bazı yerler euro kabul etmiyor. Bu yüzden “Bay of the Bones”a girememiştik ☹)

Frank     : İsviçre

Paraların denkliklerini bilmek alışveriş yaparken lazım oluyor:

1 euro = 7 kuna = 120 lek = 2 mark = 60 dinar = 1.1 frank

Altın Değerinde Tüyolar/Bilgiler ℹ 

Böyle bir geziyi İlkbahar gibi bir mevsimde yapmak bizim için çok iyi oldu aslında. Bir kere o kadar kalabalık değil, bazı yerler sezonu açmamış, plajların hepsi sizin, arabanın içinde camlar kapalı şekilde yatabiliyorsunuz, pişmiyorsunuz gibi.. Nisan-Mayıs aylarının en doğru tarih olduğuna inanıyoruz.

Gitmeden önce, internetten toparladığımız bilgilerle, plandaki her ülke için basit bir rehber hazırlamıştık. Konuşulan diller, para birimi, paranın euro/dolar karşılığı, mutlaka görülmesi gereken yerler, merhaba, teşekkürler gibi temel kelimelerin o dildeki karşılığı vb. gibi.. Ve her zaman gideceğiniz ülkeye ya da müze vb. yerlere gitmeden önce mutlaka internetten hızlı bir araştırma yapın. Örneğin, feribota binecekseniz internetten tüm alternatif rotalarına, şirketlerine ve fiyatlarına bakın. Müzelere/kiliselere ücretsiz girilen zamanları öğrenin. Bir festival/etkinlik, sokak şenliği, pazar var mı onları araştırın.

Çoğu benzincide ve tüm McDonalds’larda ücretsiz wifi var. Şifreli olanlar için de isteyince veriyorlar 🙂

Biz tahmini harcayacağımız parayı önden ayarlamıştık ve büyük kısmını döviz hesabımızda tutuyorduk. Kredi kartıyla ödeme yapıp direk döviz hesabımızdan kartımızı ödüyorduk. Hem kur farklarından etkilenmiyorsunuz, hem de ne harcadığınızı istediğinizde görebiliyorsunuz.

Bizim gibi çay hastasıysanız, mutlaka yanınıza demlik poşet çaylardan alın. Sabah termosa atıp kafe/benzincilerden alınan sıcak suyla demleyince yolda çok pratik oluyor. Arabadan inip ocağı açıp dışarda su kaynatmak zorunda kalmıyorsunuz. Hem tüp de daha fazla gidiyor böylece 🙂

Ocağımız arabanın dışında olduğu için, rüzgardan etkilenebiliyorsunuz. Bagaj kapımız sağa doğru açıldığı için rüzgarı kesiyor, ama çok rüzgarlı günlerde yeterli olmuyordu. Bu yüzden elimizdeki matlardan birini kesip ocağın etrafını kapamak için kullandık (Karadenizli olmak bunu gerektirir:)). Ancak bir sonraki sefere, oraya uygun sağlam bir rüzgar korumalık yaptırmayı düşünüyoruz.

Bu arada, yine ocağın arabada olmasından dolayı, eğimli yere park etmek sorun olabileceğinden, yanımızda ocağın altına koyabileceğimiz ufak bir çıta almıştık. Bir de üzerinde su terazisi vardı:))

Olmazsa olmaz uygulamalardan yukarıda bahsetmiştik zaten: sygic, park4night, google translate…

Ayrıca, nacizane tavsiyemiz, yola çıkmadan önce kendinize uzuuun bir Spotify müzik listesi yapın ve telefonunuza indirin. Ve de, Netflix’ten tablet/telefonunuza film indirin.

Gittiğimiz Ülke ve Yerler ?

Ülke ya da şehirlerin isimlerine tıklayarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Almanya              : Paderborn

Arnavutluk          : Berat

Avusturya           : Lofer, Zell am See

Belçika                  : Chimay, Petersville

Bosna-Hersek    : Mostar, Kravice Şelalesi

Fransa                   : Paris, Strazburg

Hırvatistan          : Dubrovnik, Makarska, Split, Murter, Zadar

İsviçre                   : Bellinzona, St. Gallen

İtalya                     : Como, Venedik, Toskana, Floransa, Roma, Amalfi, Positano, Napoli, Brindisi, Sirmione

Karadağ                : Kotor, Herceg Novi

Kosova                 : Priştine

Makedonya        : Ohrid, Matka Kanyonu, Üsküp

Slovenya              : Ljubljana, Bled Gölü, Bohinj Gölü

Yunanistan          : Dedeağaç, Kavala, Selanik, Meteora, Atina, Itea, Olimpos dağı etekleri

Böyle bir geziye çıkarken ufak bir masraf için bile olsa sponsor bulmak, yükünüzü azaltıyor. Bizim tek sponsorumuz, sağladığı birbirinden eğlenceli çoraplarla gezimize renk katan arkadaşımız İrfan idi (@corapmuhabbeti) ? Ailemiz ve arkadaşlarımızın da maddi-manevi desteklerini unutmuyoruz tabii ki. Sayelerinde süper bir gezi gerçekleştirdik! Takip eden ve destekleyen herkese çok teşekkür ederiz!

Sorularınızı ve yorumlarınızı her zaman bize iletebilirsiniz!

Keyifli gezmeler herkese!