HAFTASONU ROTALARI 1: İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul’da yaşayanlar bilir “haftasonu nereye gitsek?” sorusuna bir cevap bulamayız 🙂 Nereye gitsek çok kalabalık olur. Sakin bir yer bulmak için saatlerce dolaşırız ve artık keyiften çıkar, işkenceye dönüşür..

Biz de, bu derde deva olsun diye, kapsamlı bir içerik hazırladık. Plan yapmanızı kolaylaştıracak ve olası sorularınıza cevap verebilecek bir içerik olması için uzun süredir üzerinde çalışıyorduk. Ve sonunda hazır!

İşte haftasonu İstanbul’da, ister günübirlik ister konaklamalı gidebileceğiniz yerlerin listesi! 🙂

KARABURUN

Karadeniz’e kıyısı olan bu sahil köyü, Arnavutköy’e 25 km. uzaklıkta. Yolları bol virajlı olduğundan, motorcular için çok keyifli. Ancak haftasonu kalabalık olabiliyor. Buraya giderken Tayakadın’dan geçecek ve sağlı sollu bir çok mangalcı göreceksiniz. Korkmayın, devam edin:)) Durusu/Terkos Gölünden geçerken buradaki balıkçılarda da güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Rüzgar güllerini gördüğünüzde Karaburun‘a yaklaştığınızı anlayabilirsiniz. Sahil şeridindeki kafelerde oturup güzel manzaranın tadını çıkarabilir, çok alternatif olmasa da, burada da balık yiyebilirsiniz. Ayrıca, yaz aylarında bu upuzun sahilde denize girebilir, kano, sörf, yamaç paraşütü gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. Biz Karaburun’da ulaşımın sadece tekneyle olabildiği orman içinde, özel bir yerde kamp atmıştık. İşte o yazımız: Şeker Kamp – Karaburun.

ŞİLE

Şile deyince bir sürü köy, kasaba sayabiliriz size. Bunlardan özellikle Ağva, herkesin bildiği ve haftasonlarının neredeyse tek adresi olan bir yerleşim yeri. Motosiklet tutkunlarının da sürüş becerilerini geliştirdiği bir rota olması, çoklukla tercih edilmesini sağlıyor.  Ağva Merkez’de bildiğiniz gibi, bir çok otel de var. Buralara günübirlik gidip Yeşilçay veya Göksu nehirlerinin kenarında kahvaltı da yapabilirsiniz. Deniz bisikleti zaten olmazsa olmaz aktivite:) Biz kampsever olduğumuzdan otel önerisi yapamayacağız, ama en bilinenlerine Trivago’nun bu linkinden ulaşabilirsiniz.

Aşağıda kendi önerilerimizi bulabilirsiniz.

Hacıllı

Hacıllı, İstanbul-Kocaeli sınırına yakın, yemyeşil bir doğaya sahip bir mahalle. Burada tesis yok, kamp yapabileceğiniz dere kenarında güzel bir alanı var. Ayrıca tırmanış yapılabilecek bir kaya, trekking rotası ve çok güzel bir şelalesi var. Daha önce yaptığımız kampı anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Esenceli

Esenceli, Ömerli Barajı’nın kenarındaki mahallelerden birisi. Etrafta kimse olmasın, yeşilliğin içinde olayım, önümde göl olsun, masamı, sandalyemi alayım ve piknik yapayım ya da göl kenarında şarap içip romantik bir haftasonu geçireyim diyorsanız, günübirlik ya da kamplı alternatiflerle, burası tam size göre! Ancak tesis yok.

Ağlayan Kaya – Menendi

Ağlayan Kaya Beach/Restoran, Şile Feneri’nin ilerisinde, güzel bir denize sahip, aynı zamanda tepede yemek yiyebileceğiniz restoranı da olan bir işletme. Yine burda denize doğru baktığınızda, koyun hemen solunda kalan tepenin üzerinde  bir değirmen göreceksiniz. Değirmen, kafe olarak kullanılıyor. Güzel havada buraya çıkıp çay kahve içebilirsiniz.

Akçakese

Şile Merkez ve Kabakoz’u geçtikten sonra ulaşacağınız Akçakese, yine deniz ve kamp için tercih edebileceğiniz yerlerden. Sahil kenarına vardığınızda solunuzda masmavi deniziyle halk plajını, sağınızda ise bir Kızılderili Köyü havasındaki sevimli tesis “Woodyville Ağaç Evler”i görebilirsiniz. Çok sevimli ama pahalı bir yer.

Kilimli Koyu

Ağva Kilimli Koyu da doğası nedeniyle popüler yerlerden. Burada denize girebildiğiniz gibi, kamp da atabilir, ya da tepesindeki restoranında Karadeniz manzarası eşliğinde sadece yemek de yiyebilirsiniz.

Sahilköy

Sahilköy’de yanyana bir çok kamp alanı var. Ama biz Sahil Kamp’ı tercih ettik. Haftasonları aşırı kalabalık bir yer. Ama orman içindeki yerini değil de, ileriye doğru tatlı üçgen bungalovların olduğu yeri tercih ederseniz, yine kendinizle başbaşa olabilirsiniz. Dolu olmasaydı, kapısı direk denize açılan bu evleri tercih edecektik. Bunun yerine karavan için tahsis edilmiş özel bir yere çadırımızı kurduk. Bu da oldukça keyifliydi.

Saklıgöl

Şile Saklıgöl, Şile Merkez’in güneyinde, Karamandere Mahallesi’nde, günübirlik olarak gidebileceğiniz, göl üzerinde masalarının olduğu, doğa içerisinde güzel bir tesis. Tesisin websitesinden detaylara bakabilirsiniz.

ÇATALCA – ÇİLİNGÖZ

Çatalca’daki Çilingoz Tabiat Parkı’nı biz çok sevdik. Yazın kalabalık oluyordur muhtemelen, ama biz sonbaharda gittik ve çok keyif aldık! Otomobil giriş için 15 TL ve 4 kişilik çadır yeri için 25 TL olmak üzere toplamda 40 TL’lik bir ücret ödedik. Evet, biraz pahalı! Güncel fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz.

İçeri girdiğinizde tesiste 2 farklı alan var. Bizim gibi, denize yakın değil de, daha orman içinde kamp atmak isterseniz uzak olanı tercih edin. İki tarafta da, aydınlatma, elektrik ve tuvalet var. Ayrıca piknik masaları da mevcut.

BEYKOZ

Macera ve keşfetmeyi sevenler için, Beykoz’da alternatif çok.

Polonezköy ya da Riva gibi popüler yerlerin biraz daha dışına çıkmak isterseniz alternatifler aşağıda!

Kulindağ

Mahmutşevketpaşa Köyü’ndeki bu mekana isterseniz yemek yemeye, isterseniz de bungalovlarında konaklamaya gidebilirsiniz. Manzarası sadece ormandan ibaret! Dilerseniz bu ormanın içine de kamp atabilirsiniz.

Polonezköy – Göllü

Bir sabah Polonezköy’de doğada piknik yapalım diye çıktık ve keşfede keşfede kendimizi burada bulduk! Konaklama için biraz fazla köy içi olabilir, ama günübirlik piknik için çok elverişli. Etrafta yürüyüş de yapabilirsiniz. Polonezköy’e yakın.

Riva

Riva Sahili’ndeki geniş kumsal alana (Riva Plajı) çadır atabileceğiniz gibi, orman içine doğru da keşif yapabilirsiniz. Plajın az ilerisinde Elmasburnu Tabiat Parkı var. Detaylı bilgi için websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Anadolu Kavağı – Poyrazköy – Anadolu Feneri

Yoros Kalesi’nden sonra sırasıyla gelen Anadolu Kavağı, Poyrazköy ve Anadolu Feneri’nin bulunduğu ormanlık alan da maceracı ve keşfetmeyi seven kampçılar için güzel bir alternatif. Ormanlar bizim! Ayrıca bu çevrede günübirlik gelmek isteyenler için de bolca piknik alanları mevcut.

SARIYER

Garipçe

Rumeli Kavağı ve Rumeli Feneri’nin ortasında, Poyrazköy’ün karşısındaki Garipçe de keşfetmeyi sevenler için bir alternatif. Özellikle, sadece kendinizi dinlemek ya da meditasyon yapmak isteyenler, dinginlik arayanlar için birebir!

Rumeli Kavağı – Rumeli Feneri

Anadolu Kavağı ve Anadolu Feneri’nin karşı tarafı, yani Rumeli Kavağı ve Rumeli Feneri çevresindeki ormanlar da, çok uzaklaşmak istemeyenler için bir alternatif.

Kilyos – Baykuş Plajı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniveristesi (MSGSÜ) Sosyal İşletmeleri’ne bağlı bu plajda, ister kendi çadırınızla, isterseniz burada çadır kiralayarak konaklayabilirsiniz (2 kişi 25-50 TL). Kış sezonu kapalı. Güncel fiyatlar için sitesini buradan inceleyebilirsiniz.

 

“Haftasonu Nereye Gidelim” serimizin 2.si, yani “İstanbul’a Yakın Yerler”  yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz!

Keyifli okumalar!