Sıcak Havalarda Motosiklet Kullanmak
Bu sıcaklarda motosiklet yolculuğu nasıl işkence olmaktan çıkar, ne yapmalı, ne yapmamalı kısaca bunlardan bahsedeceğiz.
Hava sıcak diye ekipman giymemek olmaz! Bunun yerine, montumuzun, pantolonumuzun, botumuzun ve eldivenimizin hava alan yazlık türden olmasına dikkat etmeliyiz. Bazı dörtmevsim montlar içlikleri çıkarıldığında yazlık mont oluyor, ancak burada önemli olan ön ve arkanın Revit Levante modelinde olduğu gibi tam file olması. Eğer sıcak sevmeyen ve çok terleyen biriyseniz mutlaka yazlık ve kışlık montunuz ayrı olsun deriz, çünkü yazlık montlar Dainese Hydra Flux modelinde olduğu gibi çok daha fazla file alana sahip, yani daha fazla rüzgar alıyor. Bir de renk faktörü var tabii. İlkokulda hep anlatırdı ya öğretmenlerimiz: Yazın beyaz, kışın siyah renkler tercih etmeliyiz diye… Yazın beyaz motor montu tercih ederseniz daha rahat edersiniz elbette…
Bunun yanında, bizi terletmeyecek kombinasyonları kullanmamız da önemli. Snowboard yaparken üşümemek için kalın giyinirseniz hareket halindeyken terleyip telesiyeje bindiğinizde üşürsünüz. Kat kat giyinmek (lahana gibi) ani sıcaklık değişimlerine karşı hızlı çözüm üretmenizi sağlar. Aynı mantık, motorda da geçerli. Yani, montumuzun içerisine çabuk kuruyan spor tişörtlerinden (performans kumaşından üretilmiş) giyebiliriz. Böylece, terledikten sonra yediğimiz rüzgar bizi üşütmez. Yine de, yanımıza yedek tişört almakta fayda var.
Botlarımızı yazlık türden seçersek, hem hava alması hem hafif olması açısından rahat ederiz. Botumuzun içerisine spor çorabı giymek yine faydalı olacaktır.
Eldiven yazlık olmalı derken, tabii ki kısa parmaklı eldivenlerden bahsetmiyoruz. Onları kesinlikle önermiyoruz! Eldivenlerimizi de yeterli korumalara sahip hava alan yazlık türden tercih etmeliyiz.
Hava giriş-çıkışını sağlamak için kaskımızın havalandırmalarını açabiliriz. Bu havalandırmalar kaskların çene kısmında, arkasında ya da üstünde olabilir. Çene altında ve burun üstünde rüzgar koruyucular varsa bunları çıkarın ve rahatlayın! (bazı modellerde çıkmıyor, mutlaka kontrol edin) Ayrıca kaskın içerisine “buff” takarsak hem bakterilere maruz kalmayız, hem teri alır. Sadece soğuk havalarda değil yaz aylarında da buff takmanızı öneririz. Çünkü karanlık olan kaskın içi bakterilerin üremesi için çok ideal bir ortam. Tabi onun da çözümü var. Kask içindeki bu tarz oluşumları önlemek için Motul M2 Kask İçi Temizleme Spreyi kullanabilirsiniz.
Güneş ışıklarının gözümüze girerek görüş kalitemizi düşürmemesi için ilk tercihimiz siyah vizör ya da güneş vizörlü kask kullanmak olmalıdır. Bunların hiçbiri yoksa, güvenlik açısından tercih etmesek de, güneş gözlüğü takmalıyız.
Yolculukla ilgili diğer bir husus da, özellikle uzun yolda ya da kırsal kesimde gezerken montumuzun kollarını bilek kısımlarından boşluk kalmayacak şekilde düzgünce kapatmak, vizörümüz açık gitmemek ve boynumuza da buff takmak. Böylelikle seyir halindeyken bileğinizdeki yada kaskınızdaki boşluktan girebilecek böcek, arı vs. sokmalarını önleyebilirsiniz.
Yine tavsiye edeceğimiz diğer bir konu, bol bol mola vermek, su içmek ve aç kalmamak. Çantanızda dondurulmuş su taşırsanız, buz görevi görecek ve suyunuzu da soğuk tutacaktır.
Yaz-kış değişmeyecek bir kuralımız da; yola çıkmadan motorumuzun bakımlarını yapmak. Temel olarak; her gün, ya da en azından haftada 1 kere, AKARYAKIT-YAĞLAR-SU-ELEKTRİK-LASTİK-HASAR KONTROL ünü mutlaka yapmalıyız (ROSPA eğitimlerinde kolayca akılda kalması için P.O.W.D.E.R. olarak anlatılan bu temel 6 madde, bizde A.Y.S.E.L.H. – Aysel Hanım – olarak kullanılmaktadır).
Özellikle sıcak havalarda motorumuzun suyu çabuk azalabilir. Lastik havası da sıcaklıktan etkilenir. Ortalama lastik hava basıncı her 3-4 derece için 1 psi değişir. Isı artıkça artar ve ısı düştükçe düşer. Örneğin sabah 20 derecede 40 psi hava bastığımız lastiğimizle öğlen hava sıcaklığı 30 derece olan bir yere vardığımızda lastiğimizdeki hava basıncı 44 psi olacaktır. Bu da ideal lastik basıncımızın dışında bir değer olabilir. Bu yüzden bu konulara da dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
Motosikletle ilgili diğer yazılarımız için “Bİ BİLGİ” üst menü başlığına göz atabilirsiniz.
Kazasız belasız keyifli sürüşler dileriz! 🙂