Pandemide Karavan Rotaları (Antalya’dan Kaş’a)
Bu yazımızda sizleri güneye, Antalya’ya götürüyoruz!
Rotaya Antalya şehir merkezinden 90 km. uzaklıktaki Adrasan’dan başlıyoruz. Çünkü özellikle pandemi zamanı Antalya’nın en bakir, en doğal, en ıssız yerleri buradan sonra başlıyor bizce.
İlk Durağımız Adrasan
Sezon dışında Adrasan Koyu’nda karavanla konaklamanız mümkün olabilir ama tesis isteyenler için süper bir önerimiz var: Lazona Camping! Adrasan Sahili’ne 750 metre mesafede, muhteşem bir doğanın içinde, sakin, tenha, insanlardan uzak, yıldızlara yakın bir kamp deneyimi istiyorsanız burası tam sizlik!
Üstelik burada kalıp etrafta harika koylar keşfedebilirsiniz. Bizim keşfimizden kareleri, öne çıkan hikayelerimizde, burayı tıklayarak görebilirsiniz. Harika değil mi?
Buralara kadar gelmişken görmeden gidilmemesi gereken yerlerden biri de meşhur Suluada! Es geçmeyin deriz. Sezonda, Adrasan’dan kalkan tekne turlarıyla 45 dakikada ulaşabilirsiniz.
2. Durağımız Karaöz
Kumluca Karaöz Sahili’nde kalırsanız su, tuvalet gibi imkanlara erişebilirsiniz. Gelidonya Feneri’ne doğru devam ettiğinizde bir çok kamp alanı göreceksiniz. Tesislerdeki çadır alanlarının platform üzerinde olması dikkatinizi çekebilir. Çünkü buralarda çok akrep oluyormuş?
Buranın en güzel yeri, yıllar yıllar önce, internette Kastro Korsan Koyu’nu ararken gördüğümüz Karaöz Korsan Koyu. Canlı canlı görmek de bu zamana nasip oldu? Hem de en boş haliyle..
Koya araç yolu var ama iniş yasak. Aracınızı Korsan Koy sapağına park edebilirsiniz. 5 dakikalık bir yürüyüşten sonra harika bir koy sizi karşılayacak. Duş, tuvalet ve piknik yapmak için masalar da mevcut. Ama ne duş, ne de tuvalet kullanılabilecek gibi değil. Ayrıca bu cennet koy, sezonda çevreye ve insanlara saygısı olmayan kişilerin istilasına uğradığı için çok cazip değilmiş. Size önerimiz sabah erken saatlerde gitmeniz. Umarız burası da, diğer güzelliklerimiz gibi yok olup gitmez.
Buraya gelmişken dünyanın sayılı manzaralarından biri olan Gelidonya Feneri’ne çıkmayı unutmayın! Aracınızla Gelidonya Feneri patika yolunu gösteren Likya Yolu tabelasına kadar gidebilirsiniz. Tabela itibariyle 2 km.lik bir patika sizi bekliyor. Yanınıza mutlaka su ve enerji verici bir şeyler alın. Spor/outdoor ayakkabı (hatta bilekli olsa daha da iyi olur) giymenizi tavsiye ederiz. Emin olun, yaklaşık 1 saatlik bir tırmanıştan sonra göreceğiniz manzara yorgunluğunuzu unutturacak! Ayrıca bu yolu yürürken bir takım kararlar da alabilirsiniz. Mesela ben Likya Yolu’nu yürümeyi çok istiyordum ama vazgeçtim:)))
3. Durağımız Mavikent ve Finike
Karaöz’den Finike’ye doğru devam ettiğinizde virajlı yollar ve banklı piknik alanlarını geçince masmavi denizli, upuzun bir plaj göreceksiniz. İşte burası Mavikent. Tesis yok, ama çeşme ve tuvalet bulunuyor. Karavanların uğrak yerlerinden birisi.
Demre’ye doğru giderken Finike’de güzel bir deniz molası vermek isterseniz de, fotoğrafta gördüğünüz Finike Mağaralı Koy’u es geçmeyin deriz!
4. Durağımız Demre
Biz burada kalmadık, ancak karavanlarıyla kalan arkadaşlarımızın tavsiyesi Sülüklü Plajı.
Demre’ye gelmişken Demre Kuş Cenneti ve Noel Baba Müzesi’ni gezebilirsiniz. Patara’da doğmuş ve Myra’da (Demre) yaşayıp ölmüş olan Aziz Nikolas, yani Noel Baba’nın mezarı, müzeye dönüştürülmüş olan bu kilisede. Yine buradayken, Likya Uygarlığı’na ait bilgiler edinmek için Likya Uygarlıkları Müzesi’ne, Myra Atik Kenti ve Andriake Ören Yeri’ne de mutlaka uğramalısınız.
5. Durağımız Simena / Kaleköy
Likya’nın küçük liman kentlerinden biri olan Simena, bugünkü adıyla Kaleköy, görülmesi gereken yerlerden birisi. 1. derece arkeolojik sit alanı olan Simena Antik Kenti’nin karşısında Kekova Adası bulunuyor. Buralarda batık şehrin izlerini çok net görebilmek mümkün. Simena’ya Üçağız Köyü’nden kalkan teknelerle gidebileceğiniz gibi, arka taraftaki ufak tersane içerisinden karayoluyla da gidebilirsiniz (karavanıyla kalmayı düşünenler için bu taraf bir alternatif olabilir). Yolun bittiği yerden yürüyerek, ufak bir patika yoldan Simena Kalesi’nin oraya, lahitlerin olduğu yere çıkıyorsunuz. Patikayı bulmak için tepede gördüğünüz lahite doğru gitmeniz yeterli?
6. Durağımız Kaş
Son durağımız, çoğu İstanbullu’nun kaçıp yerleşmek istediği Kaş 🙂 Biz Büyükçakıl’da kaldık. Sezon açılmadığı için problem olmadı. Sezonda karavanı park edecek yer olmadığı için açıkçası Kaş’ta kampingler dışında pek seçeneğiniz yok. Ancak gitmeden önce iyice araştırın. Kaş’ta 2 dönüm yeri olan herkes “kamping” olmuş ? Eskilere de bi haller olmuş.. Mesela Çukurbağ Yarımadası’nın girişindeki Kaş Camping, karavanla 2 kişi gecelik fiyata 300 tl dedi! Sanırız Euro’dan çevirip söylediler! Alternatif söylemek gerekirse, çok eski bir kamping olan Kaş Olympos Mocamp’a gidebilirsiniz.
Ayrıca yine Büyükçakıl’a çok yakın Kaş Joy Camping var. Girip gezme şansımız olmadı, ama önünden geçtik. Diğerlerinden çok daha iyi göründüğünü söyleyebiliriz. Sitesinden ve telefonlarından bilgi almanızda fayda var.
Bir de Çukurbağ Yarımadası’nda karavanla kalınabilecek park cepleri var, ancak biz tercih etmedik. Gelmişken Antiphellos Antik Kenti’ni (deniz manzaralı amfitiyatro) gezmeyi ve merkezde bulunan dev antik mezarla fotoğraf çekilmeyi unutmayın.
Keyifli ve güvenli geziler!
Eftun
13 Eylül 2022 @ 11:12
Selamlar
Bu bilgileri güncellediniz mi ben de Ekim ayında düşünüyorum tavsiyeleriniz olursa bana uzunca bir geri dönüş yaparsanız sevnirim. Acemi bir karavan kullanıcısıyım. Sevgiler