7 Gün – 7 Göl Pandemi Rotası

Siz de bizim gibi göl severseniz, bu yazımız tam size göre!

Her gün 1 göl gezmek biraz iddialı olsa da, imkansız değil! Tabii siz dilediğiniz gölleri seçip kendi unutulmaz rotanızı çizebilirsiniz.

Konaklama alternatiflerini de unutmadığımız, alfabetik sıralı listemiz şöyle:

 

Abant ve Gölcük Gölleri

İstanbul’a Uzaklık: 270 km.

Fotoğraf, http://kulturportali.gov.tr adresinden alınmıştır.

Özellikle kışın tercih edilen meşhur göllerimizden Abant Gölü’nde yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, piknik yapabilirsiniz. Abant Gölü Tabiat Parkı içerisinde kamp alanı ve 2 adet otel bulunuyor: Abant Palace ve Büyük Abant Oteli . Abant Yolu üzerinde daha uygun fiyatlı ve güzel konaklama seçenekleri de mevcut. Bunlardan bazıları:

Buraya kadar gelmişken Gölcük Gölü de mutlaka görülmeli. Hani fotoğraflarda gördüğümüz o meşhur şirin villanın olduğu yer! Bu ev, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Devlet Konukevi” aslında.. Suni bir göl olan Gölcük Gölü Tabiat Parkı’nda yürüyüş ve piknik yapabilir, bisiklete binebilir ve hatta golf arabaları kiralayıp gölün etrafını dolaşabilirsiniz. Ayrıca parkın içerisinde bungalov tipi konaklamalar da mevcut.

Çubuk Gölü

İstanbul’a Uzaklık: 245 km.

Popüler göllerden sıkıldıysanız Göynük’te yer alan Çubuk Gölü’ne bayılacaksınız! Hem sakin, hem de fotojenik bir yer. Özellikle buradaki yel değirmenleriyle neden sizin de bir fotoğrafınız olmasın? 😀 Bu değirmenler, geçmiş yıllarda çekimleri yapılan bir film için inşa edilmiş. Göle ayrı bir hava kattıkları kesin..

Çubuk Gölü’ne gelmişken cittaslow (yavaş şehir) ilçelerimizden biri olan Göynük’ü de mutlaka dolaşın ve hatta buradaki Osmanlı döneminden kalma konaklardan birinde konaklayın.

İznik Gölü

İstanbul’a Uzaklık: 120 km.

Bursa’da bulunan İznik Gölü, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyor. Göl etrafında güzel mekanlar bulunmakla birlikte, burada kano, kürek, bisiklet gibi aktiviteler yapabilirsiniz. İznik’i gezebilir, yukarıdaki köylere doğru keşfe çıkabilir ve doğada vakit geçirebilirsiniz. Biz daha önce Aynştayn Kamping’te çok keyifli bir kamp yapmış, kampın etrafında keşfe çıkıp dağ çileği toplamıştık. Aynştayn Kamping’te ahşap evler de mevcut. Bizim unutulmaz İznik kampımızı anlattığımız yazımızı okumak için tık tık: İznik Kampı.

Bu arada İznik’e gelmişken mutlaka yapmanız gereken şeylerden biri de, doğal bir termal havuz olan Ilıca Keramet Kaplıcası’na girmek. Geçen senelerde arkadaşlarımızla bu havuzda yeni yıla merhaba demiştik! #heygidigunler #hgg

Sapanca Gölü

İstanbul’a Uzaklık: 140 km.

Sakarya merkezin 12 km batısında, İzmit’in 27 km doğusunda bulunan Sapanca Gölü, bir tatlı su gölü. Özellikle İstanbul’dan haftasonu kaçamağı yapmak isteyenlerin popüler mekanı olan Sapanca’da, bol bol doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Göl kenarında huzurlu sakin bir gün geçirebileceğiniz gibi, bisiklet, atv, kürek vb. aktiviteler de yapabilirsiniz.

Konaklamak için sayısız alternatif olsa da, son dakikaya (hatta son aya) bırakmamanızı öneririz. Genelde çok yoğun oluyor. Sizin için bir kaç tane dağ evi ve villa seçtik:

Sülüklü Göl

İstanbul’a Uzaklık: 200 km.

Fotoğraf, http://kulturportali.gov.tr adresinden alınmıştır.

Sülüklü Göl, Bolu Mudurnu’da bulunuyor. Özellikle güneşli günlerde masmavi parlayan bu göl, kamp severler için harika bir alternatif. Pandemide durum nedir bilemiyoruz, ancak pandemi öncesi gittiğimizde, kamp ve doğaseverlerle değil, çöp ve gürültüseverlerle kaynıyordu. Ayrıca mesire alanı girişinde eşek kadar yazmasına rağmen, gece malesef silah sesleri eşliğinde uyumuştuk.

Sülüklü Göl’de bir de göl manzaralı glamping alternatifi var! Daha fazla bilgi için: Ala Glamping 

Ulubat Gölü

İstanbul’a Uzaklık: 190 km.

Fotoğraf, http://kulturportali.gov.tr adresinden alınmıştır.

Meşhur Gölyazı’nın bulunduğu Uluabat Gölü, eski adıyla Apolyont Gölü, Bursa’da bulunuyor. “Uluslararası Yaşayan Göller Ağı”na dahil olan göl, Türkiye’de bu ünvana sahip tek göl.

Göl manzaralı piknik yapmak için Akçalar Piknik ve Mesire Alanı’na gidebilirsiniz. Buraya gelmişken fotoğrafçıların uğrak yerlerinden olan Gölyazı’yı dolaşabilirsiniz. Ana karaya ince bir yolla bağlanmış bir ada Gölyazı.. Buradan tekne turu yapabilir, zamanına denk geldiyseniz göl üzerindeki nilüferleri görebilirsiniz. Gölyazı’ya geçmeden hemen sol tarafınızda kalan, yaklaşık 750 yaşındaki Ağlayan Çınar’ı da ziyaret edebilirsiniz.

Yedigöller

İstanbul’a Uzaklık: 300 km.

Fotoğraf, http://bolu.ktb.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yedigöller’e henüz gitmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Motosiklet sevdalıları bilirler, Yedigöller’in ağaç manzaralı asfalt yolu çok keyiflidir. Hele bir de yaprakların turuncu turuncu dökülmeye başladığı zamanlarda.. Aracınızla giderseniz, milli park girişinde haftasonları uzun kuyruklara maruz kalabileceğinizi belirtelim. Diğer önemli bilgi ise: Ocak-Şubat-Mart aylarında Bolu-Yedigöller güzergâhı karla kaplı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılıyormuş.

Yedigöller, adından da anlaşılacağı üzere, 7 adet göle ev sahipliği yapıyor: Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl.

Pandemiden dolayı kamp atmak bir değişiklik yoksa hala yasak, ama buradaki bungalovlar da bir seçenek: Habitat Mesire Yerleri.

Diğer bir konaklama alternatifi de, Mengen yakınlarında, Yedigöllere 45 km. mesafedeki Hindiba Doğa Evi olabilir.

BONUS: Kuş Gölü (Manyas Gölü)

İstanbul’a 260 km. uzaklıktaki Manyas Gölü, nam-ı diğer Kuş Gölü, Balıkesir, Bandırma ilçesinde yer alıyor. Kuş Cenneti Milli Parkı, tadilat nedeniyle 2. bir duyuruya kadar ziyaretçilerine kapanmış. Güncel bilgiyi buraya tıklayarak sitelerinden alabilirsiniz.

Keyifli geziler!