Pandemide Karavan Rotaları (Batı Karadeniz-2)
Rota Uzunluk: ? ~400 km (tek yön)
Tema : ? Deniz manzaralı
Rotanın 1. bölümünde Şile (A) – Amasra (F) arası keyifli bir güzergah paylaşmıştık: Pandemide Karavan Rotaları (Part I). Bu yazımızda ise, Amasra’dan sonra ilk durağımız Gideros Koyu (G) ile başlayıp Sinop’a (J) kadar uzanan rotamızın devamını bulabilirsiniz.
(G) Gideros Koyu, Cide, Kastamonu
Cide’ye 12 km. uzaklıkta bulunan Gideros Koyu, hırçın Karadeniz’den saklanmış sakin bir koy. Yeşil ve mavinin birleştiği doğal bir güzellik.
2 tane kamping olsa da beklentiyi düşük tutmakta fayda var. Bunlardan biri Gideros Kamping, diğeri de Beşiroğlu Restoran Kamping. Ancak koy, manzarası ve sakinliğiyle kesinlikle görülmesi gereken yerlerden!
(H) Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı ve Azdavay
2000 yılında Milli Park ilan edilen Küre Dağları, 2012 itibariyle de Avrupa’nın seçkin koruma alanlarını simgeleyen Pan Park’lar (Protected Areas Network) arasında yerini almış. Bu özel yeri mutlaka gidip görmek gerek!
Küre Dağları Milli Parkı’nda neler yapılabilir?
Bisiklet, doğa yürüyüşü, oryantiring, piknik, fotoğrafçılık, kaya tırmanışı, dağcılık, yaban hayatı gözlemciliği, mağara araştırma, kamp, yayla turizmi gibi pek çok aktivite yapabilirsiniz.
Küre Dağları Milli Parkı’nda görülmesi gereken yerler:
- Valla Kanyonu: Pınarbaşı İlçesi’nde bulunan Devrekani Çayıile Kanlıçay’ın buluştuğu yerde başlayan kanyonun başlangıç noktasına ulaşmak için 5 kilometrelik oldukça eğimli bir patikayı aşmak gerekiyor. Seyir Terası da buralarda yer alıyor. Kanyonun içi profesyonel gruplar tarafından ve uygun ekipman olmadan geçilemiyormuş. Ancak girişi ve çıkışında yerel rehberler ile kısa girişler yapılabiliyormuş. Ama siz yine gitmeden arayıp emin olun..
- Horma Kanyonu: İçinden Zara Çayı geçen kanyonun uzunluğu 3.5 kilometre. Size güzel manzaralar sunan kanyon parkurunun bitiminde Ilıca Köyü’ne ulaşıyorsunuz.
- Ilgarini Mağarası: Sorkun Yaylası’nda bulunan, 858 metre uzunluğunda, 250 metre derinliğindeki Ilgarini Mağarası gezilip içerisinde Roma ve Bizans döneminden kalma seramik ve küp parçaları, su sarnıcı, su kuyusu, ardıç ağacından yapılmış lahitler, şapel ve fırın kalıntıları keşfedilebilir.
- Ilıca Şelalesi ve Hamamı: Pınarbaşı Ilıca Köyü sınırlarında bulunan şelale, 15 m. yüksekten dökülüp doğal bir havuz oluşturmakta. Ayrıca burada bir de Bizanslılardan kalma tarihi bir hamam kalıntısı mevcut.
- Ulukaya Şelalesi
- Armutlu Çayırı
Azdavay’da görülecek yerler:
- Çatak Kanyonu: Azdavay merkeze yakın olan Çatak Kanyonu’nda da meşhur cam teras bulunmakta. 6 km.si araç ile, 1 km.si dağ içindeki yürüyüş parkurundan ilerlenerek kanyonun 900 metre yüksekliğe sahip bu gözetleme noktasına ulaşabilirsiniz.
- Âşıklar Köprüsü ve Mesire Alanı
- Anıt Ağaç: Kastamonu Valiliği tarafından koruma altına alınmış olan 750 yıllık çam ağacı, Hoca Köyü’nde yer alıyor.
- Medil Mağarası
- Saray Şelalesi
- Suğla Yaylası: Pınarbaşı-Azdavay arasındaki yolu kullanırsanız yol üzerindeki Suğla Yaylası’nda keşfe çıkmanızı öneririz. Azdavay Motorsiklet ve Doğa Sporları Festivali bu yaylada yapılıyor.
Ayrıca Azdavay’a gelmişken yöreye özgü kara çorba, malak ve ıslama’nın tadına bakmayı unutmayın.
Konaklama alternatifleri:
(I) Ginolu Koyu, Kastamonu
Karadeniz’in ender doğal koylarından biri olan Ginolu Koyu, Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde bulunuyor. Bu masmavi denize sahip koyun arkası da yemyeşil orman. En sevdiğimiz! Koyun hemen doğusunda da Ginolu Kalesi yer almakta. Buradan Ginolu Koyu’na bakmaya doyamayabilirsiniz. Tadını çıkarmanız için keyifli bir salıncak bile düşünülmüş! Öyle görünüyor ki Ginolu Koyu hakettiği ilgiyi pek görememiş. Ancak güzel kalmasının nedeni de bu olabilir?! Koyun hemen üzerinde bir piknik alanı da var.
(J) Hamsilos Koyu, Sinop
Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunan İnceburun ile Sinop şehir merkezinin yer aldığı iki uzantıdan oluşan Sinop bir yarımada aslında. Bu yarımadanın en güzel yerlerinden birisi de İnceburun kısmında yer alan Hamsilos Koyu ve Hamsilos Tabiat Parkı.
Burada Akliman Mesire Yeri’nde piknik yapabilir, çadır veya karavan konaklama yapabilirsiniz. Ancak gitmeden önce güncel bilgileri almayı unutmayın. Sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Martı Kamping’te hem bungalov hem karavan konaklama seçenekleri bulunuyor.
Yalnız önemli bir nokta: Bu koy, rüzgar alan bir yerde olduğu için, gitmeden önce mutlaka rüzgar durumuna bakmanızı öneririz.
Buralara gelmişken Sinop merkezde, kale duvarları içinde yer alan Tarihi Sinop Cezaevi’ni de mutlaka görmelisiniz! 1882 yılında yapılmış olan, üç yanı denizle çevrili olan bu cezaevi, 1999 yılında kapatılarak müzeye dönüştürülmüş.