Erzurum Palandöken’de Snowboard

Erzurum Sway Hotel’in pistlerinin çok güzel olduğunu duyup kendi gözlerimizle görelim istedik. Tabi gitmişken Palandöken pistlerine de uğrayıp Türkiye’nin en uzun pisti olan 12 km.lik “Gezi Pisti”nden de bolca kaydık 🙂

İşte merak ettiğiniz tüm noktaların özeti:

SWAY HOTEL ve PİSTLERİ

– Toplamda 12 km.lik 8 tane pisti var. Beklentiye göre bu sayı yetersiz gelebilir ancak, kar seviyesi iyi olduğunda yine de keyifli olabiliyor. Snowboard veya kayağa yeni başlayanlar için ideal.

– 1 telesiyej ve 1 tane t-bar (teleski) var.

– Tesis, “tam pansiyon” konseptiyle çalışıyor ve skipass fiyata dahil. Fiyatlar ortalamanın üstünde olsa da ödediğiniz ücretin karşılığını alıyorsunuz.

– 2150 metreden başlayan telesiyejle çıkabildiğiniz max. yükseklik 2450 metre. (Ejder zirve 3200 metre)

– Suni karlamalar yetersiz.

– Akşam 5-8 arası gece kayağı yapılıyor. Gündüze göre hava daha sert ve soğuk olsa da çok eğlenceli. Ayrıca pistler de gündüze göre boş oluyor. Son olarak pistin üst kısımlarına yakın yaşayan bir tilki ailesi ile karşılaşma şansınız yüksek (fotolar instagram hesabımızda). Korkmayın, sadece acıkmışlar ve sanırım insanlardan veya otelden daha önce yiyecek bulabildikleri için bu kadar yaklaşabiliyorlar.

PALANDÖKEN:

-Bolca piste sahip Palandöken yeni adıyla EJDER 3200’e gitmek için Sway Hotel’den Polat Otel’in pistine girip hep sola doğru kaymak gerekiyor. Polat Otel’in Palandöken’e çıkan telesiyejine binip 10 dakikadan az bir sürede Ejder3200 merkezine geliyorsunuz.

-Merkezden alacağınız skipass fiyat listesi şöyle.

-Biz 25 çıkışı 110 tl olanlardan (+10 TL depozito) aldık. (Snowboard tecrübenize göre Ejder Tepesi’ne günde ortalama min 3-max 7 kere çıkıp inebilirsiniz. Seçiminizi yaparken çıkış-iniş sürelerinizi ve 16:30’da kapanacağını unutmayın.)

-4 kişilik gondolların 2 iniş istasyonu var. Yolun yarısındaki ilk istasyonda veya en üstte, yani Ejder Tepesi’nde iniyorsunuz. Arada inmezseniz kesintisiz olarak tepeye kadar çıkabiliyorsunuz. Toplam çıkış 20 dakika sürüyor. Gondol süper rahat bir şey! Yukarı çıkana kadar, üşümeden termosunuzdan çayınızı kahvenizi yudumlayıp enerji topluyorsunuz 🙂

-Ejder Tepesi tam olarak 3140 metre. Gondol sizi tam zirveye çıkarmıyor. 3200 metreye çıkmak için boardu sırtlanıp yürümeniz ya da tur kayağı kullanmanız lazım. Bol kar olmadığı için biz denemedik ama pistte kayarken, tur kayağında Türkiye’nin en iyi isimlerinden Mustafa ve Yıldırım’ın (Alpin Tur) Koç Üniversitesi öğrencileriyle birlikte dağ kayağı eğitimine denk geldik. Zirveye kadar çıktıklarını da gördük. Tur kayağı çok başka bir deneyim. En kısa zamanda keşfedip sizlerle paylaşacağız.

-Ejder’e çıkışımızı kutlamak için kuzeylilere özgü yöresel danslarımızla küçük bir tören düzenledik 🙂 Buraya tıklayarak izleyebilirsiniz!

-Gondolun son istasyonunda inince sağa giderseniz 12 km.lik Gezi Pisti’nden inebilirsiniz (kolay pist). Pistin başlangıcı, virajlı ve sağ tarafı dik yamaç olan bir yolla başlıyor. Burayı geçtiğinizde isterseniz aralardan, isterseniz normal pisti takip ederek kayabiliyorsunuz. Aralar bolkar olduğunda çok keyifli. Aşağı inerken genişçe bir alana çıkıyorsunuz. İlk düzlüğe geldikten sonra, bu düzlüğün gondolun başına kadar devam ettiğini görüyoruz.

-Sola gittiğinizdeyse muhteşem bir vadinin içinden kayıyorsunuz. Vadi gölgede kaldığı için sol yamacında buzlanma daha çok. Sağ yamaç ise henüz yeterince kar olmadığı için tehlikeli. Zemindeki taşlara ve otlara takılıp düşme riskiniz çok yüksek (Özgür bizzat deneyip düştü ve ağrıdan bir hafta oturamadı). Pist, bu çanak gibi vadinin tam ortasında. Bu pistten kaydığınızda yukarıdaki Dedeman Otel’in yanından geçiyorsunuz. İsterseniz otelin önündeki telesiyejle tekrar yukarı çıkabilirsiniz. Aşağıya devam ettiğinizde de tepeden sağ tarafta kalan Gezi Pisti’nin sonlarıyla birleşiyorsunuz.

-Sağ mı sol mu derseniz, her şeye rağmen sol 🙂

-Gondol sabah 09:00 da çalışmaya başlıyor ve 16:30’da kapanıyor. Aynı şekilde Polat Otel’den Palandöken Kayak Merkezi’ne gelen telesiyej de 16:30’da kapanıyor. Geç kalırsanız otele yürüyerek dönersiniz 🙂 Ve aklınızda bulunsun: Gondolun çalışma garantisi yok. Hava çok rüzgarlıysa Ejdere çıkışı ve yukarıdaki pistleri kapatabiliyorlar. Biz 4 gün boyunca, zaman zaman sis ve kar yağışı olsa da, genelde güneşli havada kaydık. Hava durumunu mutlaka kontrol edin.

-Erzurum’da kar seviyesi artık çok iyi değil. Aslında kar önceki senelere göre hiç bir yerde iyi değil. Biz gittiğimizde pistler buzluydu. Pist dışında (offpist) bolkar değil, boltaş vardı. Hatta pistin özellikle sonlarına doğru bu taşlar pistin içine taşınmış durumdaydı. Bolkar denemelerimizde ve pistin taşlı bölümlerinde ne kadar dikkat etsek de, “board”ları ve kendimizi hırpaladık biraz. Sway Otel’in kayak odasında board tamiratını otel müşterilerine ücretsiz yapıyorlar. Ayrıca piste çıkmadan boardlarınızı yine ücretsiz waxlatabiliyorsunuz. Palandöken Kayak Merkezi’nde de basit yaralanmalara anında müdahale edebilecek donanıma sahip doktorlu bir ambulans her an hazır durumda bekliyor. Eğer bolkarda düşüp kolunuzu sivri bir taşla yardıysanız 7 dikiş için sizi hemen hastaneye götürecek olan yine bu ambulans. Neyse ki hastane çok yakın – 10 dakika mesafede.

-En sağda Konaklı bölgesi var. Kar az diye oraya hiç gitmedik, bir daha ki gidişimizde ilk önce Konaklı’ya gideceğiz.

-Erzurumlular, Anadolu insanına ait çok eskilere dayanan, o çok özlediğimiz, çok sevdiğimiz özelliklere sahipler ve değişen dünyaya rağmen değişmeyen değerleri var. Erzurum’a kadar gelmişken hamamlarını ziyaret etmeden ve cağ kebabı yemeden dönmeyin “Gardaş” 🙂

-En son 2106 Aralık ayında Doğu Ekspresiyle Kars‘a giderken Erzurum istasyonunda durup trene sipariş ettiğimiz cağ kebabını yemiştik. Bir yıl sonra Erzurum’da cağ kebabı yeme bonusunu da eklersek biz Palandöken’e ba-yıl-dıkkk! 🙂 Biraz daha kar olsa tadından yenmez 🙂 derken tam gideceğimiz gün lapa lapa yağmaya başlayan kar! Yine geleceğiz Erzurum! 🙂

Diğer fotoğraflarımız da burada ! Facebook hesabımızı takip etmeyi unutmayın 🙂

Ayrıca Türkiye içindeki en popüler kayak merkezlerini detaylıca incelediğimiz Karşılaştırmalı Yurtiçi Kayak Merkezleri yazımızı da mutlaka okuyun deriz! 🙂