MAKEDONYA: Doğa Harikası Ohrid Gölü
Ohrid Gölü, adını etrafında kurulmuş şehirlerden biri olan Ohri’den almış (Türkçe’sinde ‘d’ düşüyor). Hem Ohrid şehri, hem de Ohrid Gölü, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Makedonya ve Arnavutluk’un sınır bölgesinde bulunan göl, oluşum bakımından Balkanlar’daki en eski ve en derin göl. Ayrıca, ilk bakışta deniz sanacağınız kadar büyük. Beslendiği yeraltı kaynaklarının etkisiyle, çok berrak bir suya sahip olan gölde, yüzülebiliyor. Buraya özgü olan Ohrid alabalığı, gölde yaşayan 200’den fazla canlı türünden sadece bir tanesi..
Eski ismiyle “Işıkların Şehri” Ohrid, Slav dillerinin yazımında kullanılan Kiril alfabesinin doğduğu yer olarak kabul ediliyor. Ohrid’in dar sokaklarında yürümek ve eski şehir içindeki tarih kokan yapıları tek tek keşfetmek çok keyifli. Hem Ohrid Limanı’nın oradan (yani yeni şehir merkezinden), hem de tepedeki kapıdan eski şehre girebiliyorsunuz. Biz aracımızı yukarıdaki kapının oradaki otoparka bıraktık. Ücretsiz olduğunu belirtelim! Burada dikkatimizi çeken şeylerden birisi, Ohrid’in çok sayıda kilise ve manastıra sahip olması. Şehir genelinde 365 tane kilise varmış! Bu yüzden, kendisine Balkanların Kudüs’ü de deniliyormuş. Bu arada şehirde, Osmanlı döneminden kalma 10 da cami var.
Görülecek yerleri aşağıda listeledik:
Çar Samuel Kalesi ?
10. yüzyıldan günümüze gelen Ohrid Kalesi, ya da diğer adıyla Çar Samuel Kalesi, Ohrid Gölü’nü gören tepenin üzerine kurulu bir ortaçağ kalesi. Üst kapısından içine girip arnavut kaldırımlı yollarında, mimarisine aşina olduğunuz evlerin arasında yürümeye bayılacaksınız!
Ohrid Antik Tiyatrosu ?
Helenistik döneme ait Makedonya’daki tek antik tiyatro, İÖ 200 yıllarında inşa edilmiş. Roman döneminde gladyatör savaşları için de kullanılıyormuş.
St. Kliment ve Pantelejmon Manastırı (Plaosnik arkeolojik bölgesi) ⛪
Dünyanın ilk Slav üniversitesi olarak kabul edilen Slav okuryazarlığının, maneviyatının ve kültürünün odak noktası olan Ohri Okulu burada St. Kliment tarafından kurulmuş, daha sonra hekim olarak ün kazanan ve mucizeler yaratma kabiliyetine sahip olan St. Pantelejmon’a adanmış.
St. Jovan Kaneo Manastırı (Plaosnik arkeolojik bölgesi) ⛪
Şüphesiz ki, Ohrid denince akla gelen en güzel manzara, bu fotojenik manastır sayesinde! Bir balıkçı kasabası olan ve “parlaklık” anlamına gelen Kaneo’nun adıyla biliniyor. Manastırla birlikte göle karşı bir selfie çekmeden olmaz!
St. Sofia Kilisesi ⛪
Bir katedral kilisesi olarak, 11. yy.dan kalma en büyük Bizans sanat eseri kompleksi. Tanrı’nın Bilgeliği anlamına gelen Hagia Sofia’ya adanmış (İsa Mesih). Günümüzde dini hizmetinin yanında, konser ve müze olarak da kullanılıyor.
Ulusal Müze – Robevi Ailesi’nin Evi ?
Tipik Ohri mimarisinin örneği Ohri Halk Müzesi, 19. yüzyılın mimari şaheseri olan Robevi ailesinin evinde bulunuyor. Müzenin arkeoloji, tarihi ve etnoloji bölümü var. Eski tarihten, antik ve orta çağdan çok sayıda arkeolojik eser burada sergileniyor.
Eski Ağaç (the Old plane tree) ?
800-900 yaşındaki, gövdesi 20 metrelik, yıllara meydan okuyan bu ağacı görmeden şehirden ayrılmayın.
St. Naum Manastırı ⛪
Aziz Naum Sınır Kapısı’na yakın olan bu manastır, Makedonya’nın Ortaçağ dönemine ait en önemli manevi anıtlarından biri. Ortaçağ yazar ve hocası Naum tarafından kurulmuş. St. Naum’un mezarı da burada yer alıyor. Manastırın bahçesinde tavus kuşu görürseniz şaşırmayın!
Bay of Bones (Kemikler Körfezi – su üzerindeki müze) ?
Bay of Bones adını, zamanında oralarda çok sayıda hayvan kemiğinin bulunmasından almış. İÖ 12-7. yy.daki yerleşim hayatını yansıtan bu müze, odun direklerle tutulan bir platform üzerine kurulmuş. Zamanında, 20 kadar ev için 6000 direğin üzerine kurulan bu şehir, günümüzde 1200 direğin üzerinde zamanın 7 evini yansıtacak şekilde tekrar inşa edilmiş. Platform, hayvanlardan ve düşmanlardan korunmak amacıyla geceleri kaldırılabilen bir köprüyle de karaya bağlıymış. Burada bir de, dalış yapmak için bir dalış merkezi bulunuyor. Müze girişi 100 dinar ve döviz kabul etmiyorlar.
BONUS: Ohrid’den güneye doğru inerken denize girebileceğiniz bir çok alternatif olduğunu göreceksiniz. Bu plajlardan bazıları Gorica, Lagadin ve kamp olanağı olan Eleshac. Berrak suların tadını doya doya çıkarabilirsiniz.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
MAKEDONYA: Ohrid, Üsküp, Matka Kanyonu ve Dahası
MAKEDONYA: Üsküp (Skopje) Gezi Rehberi