KARAVAN ÇEŞİTLERİ

İçinde bulunduğumuz COVID-19 pandemisi nedeniyle, “karavan” kelimesini, alternatif bir gezi, tatil ya da yaşam stili olarak, artık herkesin ağzından sıkça duymaya başladık.

Hazır karavanlar bu kadar ilgi odağı olmuşken, biz de bildiklerimizi ve birebir deneyimlerimizi paylaşmak istedik.

Kullanım çeşitlerine göre karavanları 4 alt gruba ayırdık: Motokaravan, Çekme Karavan, Korsan Karavan ve Özel Yapım Karavan. Gelin detaylarına aşağıda bakalım:

1) Motokaravan / Campervan

Eve kıyasla daha kısıtlı bir alanda, ancak neredeyse ev konforuna sahip olabildiğimiz motokaravanları anlatmakla başlayalım.. Motokaravanlar genelde içerisinde tuvaleti, duşu, mutfağı, beyaz eşyası olan ve modeline göre 4 kişilik bir ailenin bile rahatlıkla içinde konaklayabileceği motorlu araçlardır. Tüm bunlar tek bir ünite içerisinde yer alır. Yani, şoför mahalinden direk karavan kısmına geçebilirsiniz ? En büyük avantajlarından birisi, içerisinde ayakta durabilmeniz ve araçtan inmeden tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilmenizdir.

Motokaravanların gençler arasında daha yaygın olan modeli ise “campervan”lar. Bu motokaravan çeşidi, standart bir motokaravanın sağladığı konforu sunamasa da, daha az maliyetli, daha şirin, daha fotojenik ve daha özgürdür?. En bilinenleri Volkswagen’in T1 ile başlayıp T2, T3 diye devam eden efsane minibüsleri..

Bizim yurtdışında en çok gördüğümüz karavan modeli de, motokaravanlardı. Bunun en büyük nedenlerinden biri, emekliliğinin tadını çıkaran 60 yaş üstü insanların, konforu ve güveni motokaravanlarda bulması. Diğer bir neden de, evcil hayvanlarıyla beraber seyahat ediyor olmaları. Daha 60lı yaşlara vaktimiz olduğundan, ve genelde dağ başı, göl, deniz kenarı veya ormanlık alanlarda kamp yapmayı sevdiğimizden, biz henüz motokaravanı tercih etmiyoruz. Ama severek takip ettiğimiz motokaravanlı gezgin hesapları var: gunesinyolunda, mikamobil­_vanlife, mayavanlife, travelers.in.colors, kampadami, lenihippiebus, lubagapon bunlardan sadece bir kaç tanesi..

2) Çekme Karavan

Çekme karavanlar, aracınızın arkasına bağlayarak römork gibi çektiğiniz motorsuz araçlar. Bunlar ihtiyaca ve bütçeye göre çeşitli büyüklükte olabiliyor. En küçük modelinde, bir yatak ve dışarıdan ulaşabileceğiniz bir mutfak ünitesiyle temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Talepler arttıkça hacim artıyor, hacim arttıkça konfor artıyor ve konfor arttıkça model büyüyor… Burada belirleyici unsur ihtiyaç! Neye ihtiyacınız var? Olmazsa olmazlarınız neler? Temel fonksiyonlara sahip bir çekme karavan size yetiyor mu? Cevaplara göre seçiminizi yapabilirsiniz.

Çekme karavanın en büyük avantajlarından biri; ağırlığı 750 kg.nun altındaki modellerin ekstra bir ruhsat gerektirmiyor olması. Çeki demiri olan aracınızın plakasından bir kopya yaptırıp karavanınıza takmanız yeterli. Ruhsat yok, muayene yok, motorlu taşıt vergisi yok. Diğer avantajı ise, istediğinizde yanınıza alıp istediğinizde bırakabilmeniz. Özetle; sürekli yolda olmak isteyenler için motokaravan, büyük şehirlerde yaşayan ve fırsat buldukça kaçanlar için çekme karavan daha uygun bir tercih gibi görünüyor.

Bizim gibi daha çok doğal alanlarda, ıssız yerlerde kamp yapmayı seviyorsanız ve arazi aracınız varsa, sizin arkanızdan sorunsuz gelebilecek offroad çekme karavanlar da var. İligleniyorsanız, Crawler ve Caretta modellerini inceleyebilirsiniz.

3) Korsan Karavan

İşte bu bizimki! ? Avrupa turumuz esnasında, içerisinde 2 ay boyunca yatıp kalktığımız, sayısız anı biriktirdiğimiz, Tosbik’imiz. Evet o bir “korsan karavan”.. Korsan karavan, dışarıdan baktığınızda karavan olduğu belli olmayan, ancak yatak ve mini mutfağıyla kamp ihtiyaçlarınızı karşılayabilen araçlar.. En büyük eksiği, tuvaletinin olmaması. Ancak avantajlarının yanında, bu büyük bir sorun değil. Biz Tosbikle en güzel noktalarda, istediğimiz her yerde, sorun yaşamadan konakladık. Kampinglerde de karavan fiyatlarından daha uygun fiyata kaldık. Avrupa’da karavanlar için özel park alanları var. Belirlenmiş alanlar dışında park etmeniz ya da konaklamanız yasak ve kurallara uymayanlar için yüklü cezalar var. Ancak, bu tarz bir araçla avantajlı duruma geçebilirsiniz..

Bunun dışında, park yerinin sorun olduğu Dubrovnik gibi kalabalık bazı şehirlerde, karavanla gezmek imkansız. Dolayısıyla, böyle bir araç, yine avantaj haline geliyor. Avusturya Alpleri’ni tırmanırken, Makedonya’da göl kıyısına inerken, Arnavutluk’un bozuk yollarında ilerlerken, Paris’te Eiffel Kulesi’nin dibine kadar gidebildiğinizde bu avantajı anlıyorsunuz. Ayrıca Mayıs 2019’da Toskana Vadisi’nde yakalandığımız kar yağışı tipiye dönüşünce, dağ başında mahsur kalmamamızı sağlayan, yine Tosbik ?

Tosbik’in iç/dış dizaynını ve avantajlarını detaylı anlattığımız yazımıza buradan, Youtube videomuza da buradan ulaşabilirsiniz.

Bizim gibi, “korsan karavan”ıyla gezen ve severek takip ettiğimiz gezgin hesapları ise şöyle: expeditionearth.live, beoldlater, gondirtin.

4) Özel Yapım Karavan

Kendilerine has olan bu tip karavanların eşi benzeri yok. Çünkü hepsi, adı üstünde özel tasarlanmış yapımlar. Bu özel yapım karavanlar, koca bir okul otobüsünden tutun da, eski bir itfaiye ya da ambulans aracından dönüştürülmüş olabilir. Dünyayı gezmek için tasarlananlar olduğu gibi, fotoğrafta gördüğünüz gibi ticari amaçla yapılanları da var. Bu fotoğrafı, Amsterdam’ın en popüler yemek festivallerinden birinde çekmiştik. Detayları Amsterdam Hızlı Gezi Rehberi yazımıda bulabilirsiniz.

“Özel yapım karavan”larıyla yaptıkları gezileri severek takip ettiğimiz hesaplar ise şöyle: camperbees, dragonflybus, beelzebus.

Yola çıkmak isteyenler için alternatif çok.. Başlangıç için, araç üstü çadır da tercih edebilirsiniz.. Önemli olan niyet edip bir ucundan başlamak.. ?

Daha fazla bilgi için…

Sevgili ÇokOkuyanÇokGezen’in geçen günlerde paylaştığı, bizim de içinde olduğumuz, “Karavan ile Dünyayı Gezen Türk Gezginler” yazısına bir göz atın deriz.

Ayrıca, yakın zamanda Erkin Yeşil’in “Deneme Tahtası” Youtube kanalında paylaştığı Erba Çekme Karavan incelemesini izlemek isterseniz de buraya tıklayabilirsiniz?

Son olarak, kendi karavanlarını yapmayı düşünenlere, motosikletli gezginlerin yakından tanıdığı sevgili “rüzgarınizinde” Serkan Söğüt’ün Instagram hesabına göz atmalarını tavsiye ederiz. Öne çıkan videolarda, kendi çabalarıyla yapmaya devam ettiği karavanın tüm aşamalarını bulabilirsiniz.

Ayrıca, karavan almadan önce “karavanda kalmak nasıl olur acaba?” diye merak edenler için bir yazı hazırladık. Türkiye’deki karavan konseptli otellerin kısa bir listesi için buraya tıklayın!

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Özel Karavanımız “Tosbik” ile 2 Aylık Avrupa Turumuz

Türkiye’deki Karavan Konseptli Oteller